Ze heeft mie nodig, en tofu, leest het dametje
op, en kijkt vragend naar de overdaad voor haar.
‘Wat gaat u maken?’ vraagt de koopman.
'Mee Siam,' antwoordt de dame.
De man schept dunne, witte rijstvermicelli in
een zakje. Dan pakt hij gefrituurde tofu puffs van het touwtje boven het schap.
Het laatste pak, constateer ik bezorgd. En taugé, wijst hij, dat heeft u ook
nodig. Het vrouwtje knikt. Ze rekent af, geeft de boodschappen aan het meisje
en schuifelt verder.
Nu ben ik aan de beurt. Ik wijs naar het lege
touw boven zijn toonbank.
‘Heeft u geen tofu-puffs meer?’
Hij rommelt wat in dozen achter de kraam. ‘Wat
gaat u maken?’ vraagt hij.
‘Mee Siam,’ grijns ik.
Hij lacht tandeloos terug.
‘Mee Siam erg populair vandaag,’ grinnikt hij.
Hij rommelt verder en diept een pak tofu puffs
op uit een witte zak.
‘Kleine maat,’ mompelt hij. ‘Maakt niet uit,
mam, goed voor Mee Siam.’
Ik knik.
Zonder dat ik verder iets hoef te zeggen
schept hij een paar handen rijstmie en taugé in zakjes. Ik reken af en loop
door naar het kruidenwinkeltje. Daar zie ik het oude dametje en haar helpster
weer. Langzaam, een voor een, werkt ze het lijstje in haar hand af. Tau Cheo.
Gedroogde garnalen. Trassi. Candlenuts. Tamarinde. Het duurt me te lang, en ik
steek over naar de groentekraam aan de overkant voor limoenen, bieslook,
sjalotten, knoflook en chili. Op weg terug naar het kruidenwinkeltje kruis ik
de Chinese vrouw weer, op weg naar de groentekraam. Ze knikt me toe en
vriendelijk lach ik terug.
Als ik de waren thuis uitpak zie ik de ogen
van de tofu-man weer grijnzen en het oude dametje knikken. Mee Siam is zeker
populair vandaag. En niet alleen vandaag. Mee Siam is een echte Singaporese
klassieker uit de Nonya keuken, de Singaporese fusionkeuken met invloeden uit
China, Maleisië en de rest van Azië. De naam betekent mie uit Siam, Thailand
dus, maar in Thailand zelf zul je het gerecht niet vinden. De kruiden die
gebruikt worden zijn wel degelijk beïnvloed door onder andere de Thaise keuken,
vooral limoenen die dit gerecht zijn frisse specifieke smaak geven. De rijstnoedels
kunnen droog worden geserveerd, maar worden meestel overgoten met een heerlijk
frisse zoetzure soep.
Je kunt, zoals bij veel klassiekers, zoveel
recepten vinden als er koks zijn, en sommige zijn erg bewerkelijk. Ik maakte
een ‘eigen’ recept, wat makkelijker uitvoerbaar is omdat het dezelfde
kruidenpasta gebruikt voor soep en noodles. Het werd goedgekeurd door mij,
Roel, en onze Indonesische hulp die al 12 jaar in Singapore woont, dus ik durf
het te zeggen: mijn Mee Siam smaakte echt, zo als het hoort!
De meeste ingrediënten voor Mee Siam kun je
krijgen bij een goed gesorteerde toko. Een aantal kunnen lastiger zijn:
- De candlenuts, oftewel keriminoten of buah keras zijn vettige noten die de kruidenpasta voller van smaak maken. Je kunt ze vervangen door macademianoten.
- Tau cheo is een pasta van gefermenteerde sojabonen. Ook deze kan
lastig te krijgen zijn, hier vind je een link met merken die in Nederland te krijgen zijn. Mocht je de tau cheo niet kunnen vinden dan kun je
hem eventueel vervangen door miso, Japanse gefermenteerde sojabonen pasta.
(voor mensen die glutenvrij eten: Er zit vaak tarwemeel in deze sojapasta's. Door de fermentatie zal echter, net als in natuurlijk gefermenteerde sojasaus, zo goed als alle gluten verdwijnen. Ikzelf kan de pasta zonder problemen eten, maar als je erg gevoelig bent pas dan op. Veel japanse miso-pasta's zijn gemaakt van rijst en wel glutenvrij)
- Voor Mee Siam worden calamansi limoenen gebruikt. Deze kleine
groene limoentjes hebben een licht oranje vruchtvlees en een zoetzure
smaak. Om deze smaak te benaderen kun je een mengsel maken van half
limoensap, half sinaasappelsap
- Tofu puffs, zijn luchtig en krokant en je kunt ze in Singapore kant en klaar kopen. Kun je geen tofu puffs krijgen dan kun je gewone tofu nemen en deze zelf bakken, of hem gewoon zo toevoegen.
Mee Siam
Voor de kruidenpasta
4 sjalotten
2 tenen knoflook
3 rode chilipepers
2 eetlepels tau cheo (gefermenteerde
sojabonenpasta)
2 eetlepels gedroogde garnalen, geweekt
5 candlenuts (of ongeveer 10 macademianoten)
1 theelepel belacan (trassi)
Om te serveren
Dunne, witte rijstnoedels
(gefrituurde) tofu, in blokjes
taugé
garnalen
hardgekookt ei
(chinese) bieslook
limoenen
sambal
Voor de garnering heb ik geen hoeveelheden
weergegeven omdat dit niet zo nauw luistert. Ik gebruik per persoon een stuk of
5 garnalen, 1 gekookt ei, een klein handje tofu, een theelepel bieslook, een
klein handje taugé en 1 of twee limoentjes (afhankelijk van de maat). Sambal
kun je toevoegen naar je eigen smaak. Voor een vegetarische versie laat je de garnalen weg.
Combineer alle ingrediënten voor de
kruidenpasta in een blender en maal ze tot een fijne pasta. Week de
rijstnoedels, of maak ze klaar volgens de beschrijving op de verpakking. Zorg
dat ze net niet helemaal gaar zijn, ander plakken ze aan elkaar tijdens het
bakken.
Zet alle ingrediënten klaar voor de garnering. Snijd de hardgekookte eieren in vier parten en snipper de bieslook. Pel de garnalen en als je rauwe gebruikt bak ze dan kort aan in de wok, eventueel in wat geelwortelpoeder (koenjit) voor een mooie kleur en smaak. De limoenen kun je halveren en zo op de soep leggen, of, zoals ik hierboven beschreef, kun je een per persoon een eetlepel limoensap mengen met een eetlepel sinaasappelsap voor een zoetere smaak.
Verhit wat olie in een wok en roerbak hierin
de kruidenpasta in een paar minuten geurig. Haal ongeveer een derde van de
kruidenpasta uit de pan en zet deze apart. Roerbak in de rest van de
kruidenpasta de noedels kort. Als ze aan de pan vastplakken giet er dan een
klein beetje water bij. Voeg aan de rest van de kruidenpasta anderhalve liter
water toe en laat de soep even doorkoken.
Om te serveren neem je grote kommen, en leg op
de bodem daarvan een portie noedels. Giet daar de soep over. Maak de Mee Siam
af met de garnering zoals hierboven beschreven, en een flinke schep sambal naar
smaak.
Vergeet niet voor je gaat eten de limoenen
over de soep uit te knijpen!
Als ik in Singapore zou wonen, zou ik alleen nog maar Hokkien mie eten. En Laksa. En soft-shell crab, en gestoomde rog, en half cooked cockles. En eigenlijk alles wat je in de foodcourts kan krijgen. Van die noedelsoep met vieze klonten vet. Rijst met citroenkip. Met Tiger bier erbij. En frisdrankjes met obscure smaken. En van die kokosmelk met gelatineflubberjes erin. En doerian. En Tiger beer. En dan uit armoede naar de Mac omdat je nou toch wel eens iets anders wilt dan alleen maar de hele tijd rijst en mie en omdat je smacht naar iets wat van aardappel gemaakt is...
ReplyDeleteVolgens mij moet er iemand snel op bezoek komen ;)
DeleteAls ik in Singapore zou wonen, zou ik alles willen proberen. Het ziet er allemaal zo bijzonder uit, dat het vraagt om geproefd te worden. En soep met noodles, dat wordt hier al vaak gegeten, maar jouw versie is toch echt vele malen lekkerder,
ReplyDelete