Maar dat zijn
natuurlijk allemaal maar excuses. Want ik kook natuurlijk best. En vaak nog
lekker ook. Maar mijn hoofd loopt de laatste tijd een beetje over. Soms, als
het eten bijzonder goed gelukt is, maak ik nog wel netjes foto's. Die ik dan
netjes in het juiste mapje opberg. Maar opschrijven wat ik gedaan heb? Dat
schiet er over het algemeen bij in. Zodat ik, terugbladerend door mijn foto's
naar inspiratie, soms geen enkel idee meer heb wat voor lekkers ik voor me
zie.
Deze vis
bijvoorbeeld:
Een prachtexemplaar
van een Red Snapper. Op de foto's kan ik terug zien wat ik ermee deed. Ik sneed
inkepingen in zijn mooie, rode lijf. En smeerde hem in met een kruidenpasta. De
vraag is natuurlijk: wat zat er in die kruidenpasta. Een goede vraag. Ik heb geen
idee. Hij is rood, dus ik denk rode peper. Maar verder? Citroengras? Ui?
Knoflook?
We aten de vis
voor onze vakantie, en hoe ik ook graaf, ik weet het niet meer. Gelukkig
weet de hulp raad. Niet alleen ruimt ze
op, maakt ze schoon, en doet ze de was, ze is ook mijn geheugen. Van deze Red
Snapper maakten we Ikan Pepes, Indonesische vis, gegrild in bananenblad. Die we,
bij gebrek aan bananenblad stoofden in aluminium folie.
Samen komen we
ook weer uit de ingrediëntenlijst. Gelukkig maar. Want dit gerecht is goddelijk!
Je kunt allerlei soorten vis gebruiken voor Ikan Pepes. De naam verwijst
simpelweg naar Ikan, wat vis betekent. Pepes staat voor de bereidingswijze,
waarbij de ingrediënten in bananenbladeren worden gewikkeld, gaargestoomd, en
dan gegrild, liefst op houtskool. Vind je dit lastig dan kun je, net als ik,
vals spelen, en de vis gaarbakken in aluminiumfolie in de oven. Dat is natuurlijk
iets minder lekker dan gegrild op houtskool, maar nog steeds erg de moeite
waard en een stuk minder werk. Je kunt overigens op dezelfde manier vis klaar
maken met elke soort kruidenpasta die je lekker vind. Nog een restje thaise
curry pasta staan? Smeer op een vis en klaar!
Ikan Pepes
1 of meer hele
vissen
1 limoen
voor de
kruidenpasta
1 eetlepel
tamarinde
1 tot 3 rode
chili’s (naar smaak)
1 kleine ui
1 teen knoflook
1 tomaat
1 stengel
citroengras
5 candlenuts (of
macademianoten)
1 kleine
theelepel kurkuma (turmeric, geelwortel, koenjit)
1 kleine
theelepel trassi
Maak de vis
schoon, en snijd aan beide zijkanten brede inkepingen in de huid. Smeer hem in
met zout en limoensap.
Week de tamarinde in een paar eetlepels heet water, en
giet dan het vocht af en bewaar dit. Pureer, stamp of hak alle ingrediënten
voor de kruidenpasta fijn samen met het tamarindewater.
Leg de vis op
bananenblad, als je dat hebt kunnen krijgen, of anders een flink stuk
aluminiumfolie. Smeer de vis royaal in met de kruidenpasta, van binnen en buiten. Vergeet niet de pasta ook goed in de inkepingen te duwen. Vouw de folie of het blad dan dicht.
Nu kun je kiezen
hoe de vis gaar te krijgen. Je kunt hem stomen in een grote wok, en barbecueën
op houtskool. Of, als je net als ik makkelijk wilt doen, kun je hem gewoon in
aluminiumfolie in de oven klaarmaken. Verwarm hiervoor de oven voor op 200
graden. Hoe lang de vis in de oven moet hangt af van het formaat van de vis,
ongeveer een half uur is voldoende voor een middelgrote vis voor twee personen.
Bestrooi de vis
voor het serveren met wat Thaise basilicum. Serveer met witte rijst, en groente.
Bij mij hetzelfde. Vaak heb ik 's avonds geen tijd voor een mooie foto, de volgende dag zet ik een bewaarde portie op de foto. Ondertussen weet ik dan al niet meer wat ik er precies in gedaan heb, laat staan maanden later. Toch heb ik altijd het gevoel dat het fijn is om een paar foto's achter de hand te hebben, voor als ik een keer een cookersblock heb ofzo. Dat gebeurd alleen eigenlijk nooit en de foto's liggen virtueel te verstoffen. Net als alles in mijn voorraadkast: wel er in, maar nooit er uit! Gr, Gerry
ReplyDelete