In Singapore is augustus de maand van de hongerige geesten. De Chinese bevolking gelooft dat in deze maand de poorten van de hel geopend worden en de zielen van de doden ontsnappen. Deze geesten hebben honger, en moeten koest gehouden worden. Hoe houd je een Chinese geest tevreden? Met offergaven. Bij huizen, langs straten, op de markt, overal staan kleine en grote altaren hoog opgetast met heerlijkheden. Volgeprikt met wierook wordt het lekkers langzaam bedolven onder grijze as. Overal op straat, en zelf in ons eigen complex zijn lege drums neergezet om verdere offergaven te verbranden. Hierin gaan stapels papieren geld, en schaalmodellen van alles waar de geesten maar behoefte aan kunnen hebben in rook op. Auto’s, mobiele telefoons, huizen en computers van papier-maché kringelen in donkere wolken naar hun nieuwe eigenaren in de lucht, want ook de geesten gaan met hun tijd mee. De kinderen en ik vergapen ons aan al dit moois.
Thuisgekomen zijn er in mijn huis ook drie
kleine, vermoeide en hongerige geesten. Mijn kinderen moeten worden gevoed.
Helaas is de keuken van ons tijdelijke appartement in Singapore klein en
uitgerust met een set net zo kleine als onhandige IKEA pannen. Het kookt er dus
niet lekker. Ook mis ik mijn rijk gevulde voorraadkast, vol kruiden en ander
lekkers. Wat er wel is, in tegenstelling tot in mijn oude, riante keuken in
Engeland, is een gigantische wokpit. En een elektrische rijstkoker. Bovendien
is er op loopafstand van onze flat een prachtige markt waar de meest fantastische
ingrediënten mij voor lage prijzen toelachen. De kookvingers gaan toch
kriebelen. Al snel schaf ik, met handen en voeten, voor een prikje een wok aan
van een vriendelijk lachende, tandeloze Chinees. En nu kunnen jullie vast wel
raden welk ongelofelijk makkelijke gerecht er de afgelopen weken heel vaak uit
mijn wok rolde...
Egg fried rice
500 g gekookte, gekoelde rijst
olie om te bakken
2 eieren
fijngesneden groenten naar smaak, bijvoorbeeld
taugé, lenteui, prei, erwtjes, paksoi of chinese kool
eventueel scheutje sojasaus
Voor dit gerecht is het het beste als de rijst
die je gebruikt koud is. Warme, net gekookte rijst is te vochtig, en het
resultaat is dan een klonterige massa in plaats van mooie, droge en smakelijke
korrels. Het is dan ook een ideale manier om een restje rijst te verwerken. Ik
kook vaak expres teveel rijst als ik van plan ben de volgende dag fried rice te
maken. De dag erna ben je dan lekker snel klaar. Ook wat betreft groente kun je
alle restjes uit je groentela gebruiken, wat dit een heerlijk makkelijk gerecht
maakt voor een luie dag. Je kunt fried rice eten als bijgerecht, maar ook prima
als simpel hoofdgerecht, vooral als je royaal groente gebruikt.
Verhit in een wok een paar eetlepels olie en
laat de wok goed heet worden. Zorg dat de wok gedurende het hele roerbakproces
loeiheet blijft. Voeg de groente toe en bak deze snel beetgaar, dit kan in een
paar minuten. Schuif de groente een beetje aan de kant en voeg dan de rijst
toe. Roer dan alles door elkaar, steeds omscheppend. Klop als de rijst goed
heet is het ei los in een kommetje. Schuif de rijst naar de kanten van de wok
en giet het ei in het midden van de hete wok. Roer het ei door, en schep het
als het net begint te stollen met snelle bewegingen door de rijst heen. Je zult
merken dat het ei nu heel fijn verdeeld wordt door de rijst. Bak nog een
minuutje door totdat alles warm is, en als je wilt kun je de fried rice op
smaak brengen met wat sojasaus, peper en zout.
Dit stukje verscheen ook op Moodkids
Hallo, heb net je blog ontdekt! Kga je zeker blijven volgen want over enkele maanden verhuizen wij ook naar Singapore. Kooktips voor ginder dus zeker welkom!
ReplyDeleteHoi Leen, wat spannend! En erg leuk, wij hebben het erg naar onze zin hier. Als je het leuk vind kun je ook eens kijken op mijn andere blog, http://k-meel.blogspot.com, waar ik ook schrijf over ons leven in Singapore.
ReplyDeleteHet ziet er allemaal weer fantastisch en heerlijk uit. Hoe ben je er eigenlijk achter gekomen dat je glutenvrij moet eten? En zijn je kinderen ook getest? Bij mijn dochter is vandaag bloed afgenomen om te kijken of ze coeliaki heeft of niet.
DeleteBedankt alvast en heel veel plezier straks in jullie nieuwe appartement met dakterras.
Ik heb zelf geen coeliakie. Ik heb de ziekte van Bechterew, een vorm van reuma, waar ik veel pijn in mijn rug, schouders, nek en bekken heb. Van gluten wordt mijn reuma erger, en krijg ik ook darmklachten. Bechterew komt heel vaak voor in combinatie met IBS, (prikkelbare darm) en veel mensen hebben baat bij een glutenvrij of zelfs zetmeelvrij dieet. Dat laatste vind ik praktisch onhaalbaar, dus houd ik het op glutenvrij. Ik kwam er eigenlijk achter door het te proberen. Ik ben een tijd heel ziek geweest, bij de darmspecialist, en die ging testen op coeliakie, en omdat dat zo aannemelijk klonk ben ik het dieet meteen gaan proberen. Dat had na een week of zo al heel veel resultaat, dus ik was eigenlijk erg verbaasd (zelfs teleurgesteld misschien) toen de test negatief bleek. In overleg met de arts toch het dieet blijven volgen aangezien het resultaat wonderbaarlijk was. Pas een paar jaar later kreeg ik de diagnose Bechterew voor mijn gewrichtsklachten, en kwam ik erachter dat veel Bechterew patiënten vergelijkbare klachten hebben en veel baat bij een dieet.
DeleteHeeft je dochter veel klachten? Ik hoop dat ze het niet heeft, want coeliakie is erg vervelend, aan de andere kant is het heel fijn wel te weten wat je hebt, en wat je eraan kunt doen. Bij mij was het best wel een opluchting een diagnose te hebben, toch een bevestiging dat je geen 'aansteller' bent ergens. En dan het liefst iets dat goed te behandelen is! Succes.
Ik heb mijn kinderen nooit laten testen omdat ze nergens last van lijken te hebben. Alleen Jasmijn is erg gevoelig, ze kon/ kan (dat is nog niet duidelijk) slecht tegen koemelk, maar het lijkt al wel veel beter te gaan. Gluten heeft ze geen last van. Ik hoop erg dat ze deze ziekte niet van me hebben geërfd...
ReplyDeleteBedankt iig voor je uitleg. En... stel dat mijn dochter coeliaki heeft dan weet ik iig een goede weblog te vinden met heerlijke recepten. Ze is 5 en heeft eigenlijk al vanaf haar geboorte last van algehele malaise. Als baby constant verkouden, reflux waar ze tot haar 2e medicijnen voor heeft gekregen, onstekingsplekjes op haar benen die spontaan kwamen en weer verdwenen, wondjes die moeilijk genazen, moe, buikpijn. Ze heeft een parasiet in haar darmen maar volgens de huisarts komen de klachten daar niet vandaan omdat ze niet reageert op de flagyl en dus is er nu bloedgeprikt. We wachten het even af. Mocht het geen coeliaki zijn dan moeten wij als ouders het klagen over buikpijn een tijdje negeren. Want volgens de arts kan het ook spanning zijn en weet een kind niet precies hoe ze het aan moet geven. Maar dat vinden wij niet terecht. Het is toch niet normaal dat een kind constant moe is?
DeleteJe hoort nog wat de uitslag is.
Hartelijk dank maar weer!
Nee, het is zeker niet normaal als een kind altijd moe is en aan het kwakkelen, en ik zou dat ook niet accepteren. Spanning verergerd zeker buikklachten, maar het lijkt me stug dat het ze veroorzaakt in zo'n jong kind. Het lastige is alleen dat vage symptomen zoals moe en buikpijn door heel veel dingen veroorzaakt kunnen worden. Ik heb als kind ook allerlei onderzoeken gehad, ook altijd buikpijn en moe, en daar kwam nooit wat uit. Het werd al snel als aanstellen weggezet. Heel erg frustrerend voor een kind. Parasieten in de darmen kunnen overigens de trigger zijn voor veel auto immuun ziektes. Mijn Bechterew is pas echt begonnen na een darm parasiet, je hebt het daarvoor dan al wel maar het komt nog niet echt tot uiting. Als kind heb ik een salmonella infectie gehad, als student een giardasis infectie. Dat kan soms meer schade doen dan je in eerste instantie denkt. Ook antibiotica beschadigd je darmen.
ReplyDeleteMocht ze inderdaad coeliakie hebben, dan is er op internet een schat van informatie en weblogs met recepten. Kijk ook eens naar Engelstalige sites, er zijn veel met recepten specifiek op kinderen gericht. Het tijdschrift ZonderMeer is ook leuk, ik verzorg daar het katern over kinderlunches, voor kinderen met voedsel allergieën. Mocht de test negatief zijn dan zou ik ook eens gaan googlen. In het meer alternatieve circuit is ook veel informatie, bijvoorbeeld diëten en andere dingen waar ook veel kinderen baat bij hebben. Helaas is de kennis van artsen maar beperkt op dit gebied, dat heb ik wel gemerkt...
Uitslag bloedprikken op coeliaki = niet waarschijnlijk. Wat moeten we hier nu mee. We moeten nu een maandje forlax geven en dan maar weer een afspraak maken met de huisarts.
DeleteSucces met verhuizen.
Hoi, sorry, was megadruk met verhuizen.
DeleteTja. Weet niet goeed wat te antwoorden. Fijn, dat ze het niet heeft, maar rot dat je nog niets weet. Het zou wel degelijk kunnen dat ze goed reageert op een dieet, maar het probleem is dat het lastig is uit te vinden wat. Zo krijgt Jasmijn buikpijn van koemelk, en dat koste een paar maanden aan experimenteren voor we daar uit waren. Wel in overleg met de huistarts. Je kunt ook eens in het alternatieve circuit kijken, dit is een terrein waar de reguliere medici weinig mee kunnen namelijk. Ik zou een flink gaan googlen. Kijk uit met wat je vindm want er is ook wel wat kwakzalverij, maar er zijn ook goede tips te vinden op het internet. Het kan echt zoveel zijn. Mijn belangrijkste advies zou zijn haar wel serieus te nemen, en geen onzin accepteren van de artsen.