Hoe ik na drie kinderen zo dun kan zijn,
vragen mensen me wel eens. Nou, dat is heel makkelijk. Geen beter dieet dan
drie kleine kinderen om je heen. Ik heb simpelweg geen tijd om te eten. Nadat
ik ze een voor een heb voorzien van ontbijt, de gemorste melk van de grond
gedweild, het eten naar binnen gelepeld, monden afgeveegd en kleding weer
verwisseld is het wel tijd om te gaan. Snel gooi ik wat fruit, vezels en melk
in de blender en slobber mijn ontbijt tussen jassen en schoenen naar binnen.
De ongeregelde uren van de diverse
peuterscholen waar mijn kinderen heengaan geven weinig regelmaat, dus de lunch
gaat niet veel beter. Waar de meeste moeders leven op de korstjes die hun
kinderen laten liggen, eten die van mij ze netjes op. En als er al wat blijft
liggen, moeten die met mijn glutenintolerantie toch nog de groenbak in. Een
snelle lunch is niet makkelijk als je geen brood mag.
Wanneer in de loop van de middag mijn maag
gaat knorren is het tijd voor een makkelijke, lekkere, gezonde en ook vullende
snack. Ik ben geen zoetekauw, en gelukkig is een cracker met kaas snel gemaakt.
Voor onderweg is het lastiger. Repen en snacks die je koopt zijn vaak erg zoet
en gesuikerd. Ik liet ze dus vaak liggen, tot ik erachter kwam hoe makkelijk je
ze zelf maakt. Precies met de ingrediënten die je zelf wilt, en zo zoet of
onzoet als je zelf lekker vindt. En natuurlijk zijn deze repen niet alleen voor
moeders. Ook de kinderen smullen ervan!
Mueslirepen
200 g (glutenvrije) havervlokken
200 g noten
100 g gedroogd fruit
75 g kokosboter
75 g honing of lichte suikerstroop
1 ei (optioneel)
Hak ongeveer twee derde van de noten redelijk
fijn in een keukenmachine, maar niet te lang, pas op dat het geen notenboter
wordt. Hak de overige noten in wat grovere stukken. Smelt het kokosvet met de
suikerstroop of honing in een kleine steelpan en laat het mengsel even koken
tot het begint te schuimen. Roer dan alle ingrediënten door elkaar tot een
dikke massa. Bekleed een vierkante, ondiepe ovenschaal met bakpapier. Stort het
mengsel hierop en druk het heel stevig aan. Bak het in een voorverwarmde oven
op 180 graden ongeveer 15 minuten. Laat de plak helemaal afkoelen voordat je
hem in repen snijdt, anders zal hij kruimelen.
Je kunt het ei in dit recept ook weglaten, het
zorgt er alleen voor dat de reep niet zo snel kruimelt. Verder kun je eindeloos
variëren, zo lang de verhouding droge ingrediënten naar vet en suiker ongeveer
gelijk blijft. Alle soorten noten zijn heerlijk en gezond, denk aan hazelnoten,
walnoten, pecannoten, amandelen, macademianoten.
In plaats van kokosvet kun je gewone boter, of
elke soort hard vet gebruiken.
De havervlokken kun je (deels) vervangen door
bijvoorbeeld quinoa-, rijst-, of boekweitvlokken. Ook gepofte granen
zoals rice crispies of corn flakes kun je toevoegen, of bijvoorbeeld zaden als
lijnzaad of sesamzaad. Gedroogd fruit als rozijnen, cranberry's, gedroogde
abrikozen, dadels en pruimen geven de reep een zoete smaak, maar voor de
zoetekauw kun je de hoeveelheid suiker verhogen. Voor een echte traktatie voeg
je stukjes chocolade toe, of doop je de reep als hij afgekoeld is in vloeibare
chocolade.
De groene prinses heeft ook een recept voor erg lekkere haverrepen. De sinaasappelrasp erin is echt een topper!
ReplyDeletehttp://www.groeneprinses.be/2011/10/dadel-walnoot-haverrepen/