Wat blij word ik van reacties op mijn
net verschenen boek ‘Tussen koppensnellers en krokodillen’. Nageslacht van oud klasgenoten, of juist
compleet vreemden, ik word helemaal vrolijk als ik hoor dat kinderen ervan
hebben genoten.
Het boek over Lotte in de tropen is ook bij de
huidige expatkinderen populair. Het hoofd van mijn oude school in Maleisië
stuurde een foto van twee van zijn leerlingen, trots poserend met het boek voor
de nieuwe speeltuin. Heel speciaal voelt het, dat mijn boek nu gelezen wordt op
die o zo bekende en toch ongelofelijke verre plek aan de andere kant van de
wereld. Vreemd ook, om te zien dat die plek na bijna dertig jaar zonder mij nog
gewoon bestaat.
Verschrikkelijk jammer is het dan ook om te
horen dat het kamp, waar ik drie jaar heb gewoond en het boek zich afspeelt,
volgend jaar tegen de vlakte gaat. Dat de school niet meer zijn oude naam draagt,
maar een internationale school is geworden waarin Nederlands alleen nog maar
een bijvak is. Het lijkt hetzelfde gebleven. Maar toch is alles anders. Mijn
geplande bezoek volgend jaar zal te laat komen.
Ik troost mezelf: er blijft nog genoeg te zien.
Ik zoek oude foto’s op, voor artikelen en recensies, en vergaap me aan mezelf.
In het speelhuisje in de tuin onder de hoge casuarina bomen. Met mijn broertje
en zus in het opblaasbootje in de door de moesson vol geregende tuin. In de
golven van de altijd warme zee. Met zwierige staartjes aan het strand.
Jeugdsentiment alom.
Door de verbleekte plaatjes proef ik ook weer
de sterke smaken van toen. Ik zie onze ama de bananenbladeren uitvouwen met
daarin geurige boemboes. In gedachten prikkelen de pittige, zoete en kruidige
smaken mijn neus. Gelukkig is dit iets wat we ook in een koud Europa kunnen
nabootsen. Vandaag eten we Maleis!
Maleise Eiercurry
1 kleine ui
1 theelepel kurkuma
1 theelepel koriander
1/2 stengel lemongrass
2 cm geraspte gember
8 eieren
3 eetlepels kokospoeder
1 blik tomaten
2 eetlepels limoen sap
1 eetlepel bruine suiker
scheutje ketjap manis
Kook de eieren hard, ik neem er 2 per persoon
voor volwassenen, 1 voor peuters. Bak de gesnipperde ui en de kruiden aan in
wat olie, en bak na een paar minuten de gepelde eieren een paar minuten mee,
tot ze mooi rood-geel kleuren. Voeg dan de tomaat, kokos, suiker en ketjap toe.
Laat tien minuten sudderen, breng op smaak met het limoensap. Serveer met rijst
en een groente, bijvoorbeeld roergebakken boontjes.
Dit stuk verscheen ook op www.moodkids.nl
Wat leuk dat je zulke aardige reacties krijgt op je boek. Ik wist niet dat de huizen in het kamp afgebroken worden. En net nu we van plan waren daar nog een keer te gaan kijken. Moeten we maar snel op bezoek in Singapore. We kunnen altijd nog in een hotel, als jullie nog geen eigen huis hebben. . Eveline
ReplyDeleteJa, moeten we denk ik heel snel zijn... En jullie zijn natuurlijk altijd welkom. Ik hoop dat we in oktober een nieuw huis hebben, we zullen zorgen voor een logeerkamer!
DeletePure nostalgie dit. Ik houd ervan. Een mens kan niet leven zonder zijn herinneringen en wij dienen deze te koesteren. Super dat je er zelfs een boek over hebt geschreven.
ReplyDeleteIs dit recept een authentiek Maleis recept? Iets uit overlevering? Ben daar erg nieuwsgierig naar.
Hoi Nell, helemaal eens, mooie herinneringen zijn zoveel waard. Ik herinner me dat mijn moeder (of was het de ama?) een vergelijkbaar gerecht vroeger maakte. Hoe weet ik niet precies (Eveline?)
ReplyDeleteDit recept hierboven heb ik zelf samengesteld, op basis van een aantal maleise recepten die ik online vond en heb aangepast aan mijn eigen smaak (en die van de kinderen). Het smaakt wel zoals in mijn herinnering, dat denk ik althans. Ik vond dit gerecht vooral altijd zo cool om hele eieren in een saus te hebben, en de kleurstof de buitenkant en een paar mm eiwit geel kleurt, en ze dan toch wit zijn van binnen. Dat is me nog meer bijgebleven dan de smaak, haha.