Laatst stond ik met een onverwacht grote bos
basilicum in mijn handen. Ik had maar een paar blaadjes nodig. Het heerlijk
geurige kruid kietelde mijn neus en mijn fantasie, maar eigenlijk kon ik maar
aan een ding denken, en dat is wat een overheerlijke pesto deze welriekende
berg zou maken. Dus maakte ik een ouderwetse pesto genovese, door hem te mengen
met pijnboompitten, veel olijfolie en een handje parmezaanse kaas. Pesto is
typisch iets waar je jaren geleden de bladen vol van stonden. Een modeverschijnsel.
Nu zie je het steeds minder, maar pesto’s zijn geweldig om restjes kruiden te
verwerken, en ze maken het sufste gerecht spannend en smakelijk. De pesto is
dus geenszins passé. Toch was het ook voor mij jaren geleden dat ik een
klassieke Italiaanse pesto genovese had gemaakt. Die avond smulden we ervan,
simpelweg door wat maïs pasta, samen met wat uitgebakken kastanjechampignons.
Vaker doen, dacht ik die avond.
Toch maak ik, nu ik erover nadenk, heel vaak
pesto’s. Ik vond zelfs nog foto’s in mijn archief. Allerlei soorten. De basisingrediënten
voor een pesto zijn een flinke handvol kruiden, een goede olie en een handvol noten.
Overige ingrediënten als kaas of knoflook voeg je toe naar smaak. Je kunt dus heerlijk
experimenteren en variëren. Een van mijn favorieten is een pesto op basis van koriander,
citroensap en amandelen. Deze friszure pesto past prachtig bij bijvoorbeeld wat
zoute halloumikaas met geroosterde aubergine. Een rode pesto maak je door
zongedroogde tomaten toe te voegen. Gebruik ook eens minder voor de hand
liggend combinaties maken, zoals je pistachenoten, basilicum, koriander, citroenschil
en sap. Of gooi gewoon je restjes noten en kruiden bij elkaar voor een
verrassend resultaat.
Zoals er oneindig veel combinaties zijn om
pesto van te maken zo zijn er ook oneindig veel toepassingen voor te bedenken.
In pastasauzen, als smaakmaker voor soep, op te roosteren vis, in salades, of
simpelweg gesmeerd op brood.
Ook meng ik een pesto graag door schotels die
ik rooster in de oven. Dat deed ik ook in onderstaand recept, wat een lekker
mengsel opleverde dat ik serveerde in pitabrood. In vegetarische gerechten
levert de pesto door de gebruikte noten ook nog extra eiwitten op.
Paddenstoelen en aubergines in korianderpesto
Voor de pesto:
Bos koriander
Handvol cashewnoten
Handvol geroosterde amandelen
Sap van 1 citroen
Olijfolie
Verder:
1 grote of een handvol kleine aubergines
gemengde paddenstoelen
kerstomaatjes
pitabrood
gemengde salade
Meng alle ingrediënten voor de pesto door elkaar met een
pureerstaaf of wrijf ze fijn in een vijzel. Maak dan de overige ingrediënten,
zoals hier paddenstoelen, tomaten en babyaubergines schoon, snijd ze indien
nodig kleiner en meng er royaal pesto doorheen.
Rooster alles gaar in een hete oven van 180 graden, in een klein half uur.
Serveer met de salade in de
pitabroodjes.
Rooster alles gaar in een hete oven van 180 graden, in een klein half uur.
No comments:
Post a Comment
Suggesties, tips of commentaar? Graag!