Wednesday, 28 March 2012

Maart


Van de winter buitelden we in een keer naar de zomer. De narcissen hebben amper hun kopjes boven de grond gestoken, de meeste bomen zijn nog kaal, maar ik lig in bikini in mijn tuin. De Britse zomers zijn befaamd. Berucht, beter gezegd. En de zomers hier deden hun naam eer aan, de afgelopen jaren. Nat en kil. Maar, onverwacht mooi zijn de Britse lente en de herfst. De mooiste weken van 2011 hadden we in april, en afgelopen oktober zwommen we, in het zonnetje, op het strand in Devon. Daartussendoor? Zagen we door de druil de drup niet.
Hoeveel ik ook geniet van het mooie weer nu, ik maak me zorgen. Dat dit het is. Dat dit de zomer van 2012 is, dat het verder niets meer wordt.
Alle voorspellingen ten spijt kunnen we daar weinig over zeggen. Er rest ons maar een ding: genieten, van elke minuut. We leven in de tuin, die deze dagen uit zijn voegen gebarsten is. Onkruid, dat er vorige week nog niet was, tiert welig en ook in de moestuin bespeuren we weer leven. De gezaaide spinazie en tuinbonen schieten aardig op. Maar het meeste groen komt van de lentekolen. Deze hebben de hele winter langzaam maar gestaag gegroeid om in de hete lentezon een heuse groeispurt te beginnen. Dus eten we kool vandaag. Want al hebben we allemaal de zomer in onze bol, het blijft gewoon maart. Het begin van de lente, wanneer het wat betreft groente nog net een beetje winter is. Wat wel weer past bij de avond, wanneer het verraderlijk snel afkoelt zodat iedereen alsnog verkouden wordt.

Deze losse lentekool zie je in Nederland weinig, wat erg jammer is. Mocht je een moestuin hebben, zoek dan eens naar zaad. Zo niet, speur dan op boerenmarkten en in de biologische winkel. Mocht het allemaal niet lukken, dan kun je voor dit gerecht een andere groene koolsoort gebruiken, bijvoorbeeld groene kool, spitskool of boerenkool. Het gerecht is geïnspireerd op de Hollandse boerenkoolstamppot, maar dan uitgevoerd met Engelse lentekool op Engelse wijze, dus gebakken. Echte fusion dus. Je kunt het gerecht naar keuze vegetarisch uitvoeren, met amandelen, of met spekjes. Of, als je niet kunt kiezen, allebei. Vind je het te zonnig voor zo’n winters gerecht? Geen nood, er komt vast wel weer een mooie depressie aan binnenkort. Maart roert immers zijn staart. In de tussentijd kun je eens terug lezen in mijn archief. Zoek je bijvoorbeeld iets voor de barbecue? Of lekkere fruitijsjes waar je het fruit niet uitzuigt voor de kinderen? Er is voor elk wat wils, en op de lijst met ingrediënten rechts kun je makkelijk zoeken.


Warme salade met kool en aardappel

1 groene kool
ongeveer een kg aardappelen
2 ons spekjes en/of hele amandelen
olie
azijn
grove mosterd
peper en zout

Schil de aardappelen, kook ze even voor en bak ze dan krokant in een grote koekenpan. Snijd de kool in smalle repen. Rooster in een droge koekenpan de amandelen krokant. Bak dan in een wok het spek uit tot het bijna klaar is. Giet eventueel wat spekvet af, of als je vrij mager spek hebt of de vegetarische versie maakt voeg dan wat olie toe. Bak de kool op hoog vuur gaar, terwijl je regelmatig omschept. Afhankelijk van de koolsoort duurt dit ongeveer 5 tot 10 minuten. Maak intussen een vinaigrette van olie, azijn en een grote eetlepel grove mosterd, en hussel alle ingrediënten door elkaar.

Zoek je meer ideeën voor deze lentekool? Kijk eens wat ik deze week vorig jaar schreef. Het verhaal is schrikwekkend hetzelfde. Aan Tijm's kledingkeuze te zien was het weer ook niet veel anders, en dat doet bij mij weer het ergste vermoeden voor de rest van het jaar...

No comments:

Post a comment

Suggesties, tips of commentaar? Graag!