Wednesday 29 February 2012

Oliemeloen en grilkaas


Het was het jaar 2000 en ik werkte op een boerderij in de woestijn. Alsof dat niet wonderlijk genoeg was probeerde ik daar dingen te laten groeien op water, vervuild met zware olieresten. Dat water kwam met de olie naar boven, en nadat het in grote vaten afgescheiden was kon je er weinig anders mee dan terugpompen, naar diep in de grond waar het vandaan kwam. Maar dat was duur. En zonde, in een land waar water schaars is. Dus probeerde ik, als student, het water door rietbedden te leiden, opdat de wortels de zware metalen opnamen en de bacteriën in de grond de olieresten afbraken. Wat overbleef was brak, helder en redelijk schoon water, waar best wat op wilde groeien. In het vliegtuig, terug naar Muscat voor een weekend vertier en vermaak, nam ik vol trots de eerste oogst mee: een grote, ronde watermeloen.
Die avond had ik een barbecue bij Engelse kennissen, waar, zo als bij Engelsen gebruikelijk is je je eigen eten moest meenemen, een Dutch party, zogezegd.
Maar in de ijskast vond ik niets dan een fles wodka. Stoffig van zand, en wankel van de hotsende vliegreis in een oververhitte Fokker 50, stond ik voor de keuze tussen de supermarkt of een warm bad. Snel boorde ik een paar gaten in de meloen en goot, in kleine beetjes, de wodka naar binnen. Met mijn studentenlogica leek dat me een uitstekende remedie tegen mogelijke smaakafwijkingen wegens de toch wat verdachte irrigatiemethode. En inderdaad, de smakelijk volgezogen vrucht viel goed in de smaak bij mijn Arabische vrienden.

Wat me als enige bijbleef van de door wodka en goedkope wijn overschaduwde barbecue, is de mysterieuze kaas die die avond op de barbecue gelegd werd. Hij smolt niet, en smaakte heerlijk, romig en zout. Nu, twaalf jaar later, kennen de meeste mensen in Nederland halloumi wel, maar destijds moest ik er bij terugkomst vele kaasboeren voor aflopen. Het leuke aan deze kaas, die oorspronkelijk uit Cyprus komt en gegeten wordt in het hele Midden Oosten, is dat je hem door zijn bijzondere smeltgedrag kunt grillen of bakken. Hij is heerlijk in een salade, een pitabroodje of zo, van de barbecue. Omdat hij vrij zout is, is het het lekkerst hem te eten met een friszure saus of salade.

In de winter serveer ik graag warme salades, heerlijke eenschaalsgerechten, waarbij je de ingrediënten afzonderlijk klaarmaakt en dan in een grote kom mengt en aanmaakt met een lekkere dressing. Zoals je ziet zijn de hoeveelheden van het recept hieronder indicatief, het komt er niet zo op aan, zo lang de verhouding maar in balans is.


Warme maaltijdsalade met halloumi, groene asperges en citroen-tahindressing

een paar handen kleine, nieuwe aardappeltjes
een tros tomaatjes
een bos groene asperges
tahin
sap van een citroen
honing
olijfolie
peper en zout

Snijd de tomaatjes door midden, of als ze groter zijn in parten, en leg ze minimaal een half uur tot een uur, in een middelhete oven van ongeveer 120 graden. Op deze manier krijg je half gedroogde tomaten die niet te nat zijn in je salade. Je kunt de aardappelen en asperges of roosteren in de oven, nu je die toch aan hebt, of even blancheren of stomen. Ze moeten gaar zijn maar nog wel beet hebben.
Meng voor de saus een paar eetlepels tahin (sesampasta) met een paar eetlepels citroensap. Als het goed is geeft het vet met het zure vocht een romig, dik mengsel. Doe er een eetlepel honing bij. Proef het mengsel, en balanceer de zoetzure smaak zonodig met extra honing, citroensap of tahin. Snijd vlak voor het serveren de halloumi in dunne plakken. Je kunt ze grillen, maar ik vind het wel zo makkelijk ze snel te bakken in de koekenpan. Hoe dan ook hebben ze maar een paar minuten nodig aan elke kant tot ze knapperig en krokant lichtbruin zijn.
Meng alle ingrediënten door elkaar in een grote schaal en maak aan met de dressing en een scheut olijfolie.

4 comments:

  1. Ziet er apart uit. Lekker voor volwassenen. Maar de kids ...

    ReplyDelete
  2. Ga ik ook eens proberen, en de kinderen moeten het maar proberen. Na jaren van exotische producten voorgeschoteld te hebben gekregen eten ze inmiddels heel behoorlijk..( alleen duurt het uren voordat ze klaar zijn en willen ze nog steeds gevoerd worden, daar word ik nu gek van). Wij koken nooit speciaal voor de kinderen, zijn gewoon doorgegaan met het eten dat we aten voor we kinderen kregen, alleen met chilipepers kijk ik wel uit. Maar sojasaus, wijn ( in suddergerechten ) knoflook, thaise en indiase curries, het staat hier allemaal op het menu. De oudste eet nu oesters, de middelste wil het liefst zelfgemaakte aspergesoep en de jongste wil het liefst de hele dag ontbijtspek eten.

    ReplyDelete
  3. We aten dit laatst toen de kinderen al naar bed waren (aangezien Roel doordeweeks laat thuis is...). Tijm was nog op, en heeft lekker me zitten smikkelen, ook al had hij zijn tanden al gepoetst. Hij wilde alleen niet aan de halloumi, gek eigenlijk, hij is wild van kaas. Het is best een goed gerecht voor kinderen, het sausje is romig, zoet en citrussig.
    In het weekend, als we samen eten, houden we ook niet echt rekening met ze (behalve dan chili etc.), ze eten het wel of niet, net hoe hun pet staat. Tim eet redelijk goed tegenwoordig, Linde niet. Maar die is twee en zegt graag nee....
    Oesters, daar was ik als kind ook al gek op! Ik heb ze de kinderen nog nooit voorgezet. Tijm is wel dol op zoute haring, die opa en oma soms meenemen. En roze vis, aka zalm. Dus oesters zullen er ook wel ingaan ;)

    ReplyDelete
  4. Halloumi in salades is lekker zoutig-zurig. Vooral in combinatie met de tomaten en aardappelen is dit heerlijk, lijkt me.

    ReplyDelete

Suggesties, tips of commentaar? Graag!