Thursday 4 August 2011

Chaos en instant


Mijn ambities zijn groot. Ongeveer net zo groot als de dagelijkse hoeveelheid taken die ik moet uitvoeren. Met drie kinderen onder de vier jaar thuis, een boek dat net verschenen is, blogs, en had ik al gezegd drie kinderen? Chaos regeert. Mijn ambitie wil allemaal spannende, oosterse dingen voor jullie koken. Pepes Ikan, Gado gado, Tahu sambal. Singapore Laksa. En nog veel meer. Maar mijn dagelijkse takenpakket, afgetopt met een sausje reuma, laat het niet toe. Doordeweeks moet ik tegenwoordig drie maaltijden op tafel zetten. Een babyprakje. Een peutermaaltijd voor pietluttige prutsers. En dan nog iets fatsoenlijks voor volwassenen. Dat laatste, dat is ook echt laat, want papa is laat thuis. Rond of na kinderbedtijd. Dat moet dus snel.

We associëren het woord instant met iets dat uit een pakje komt. Een obscuur poeder, voeg water toe, even roeren, voila: eten. Of iets dat er op lijkt. Maar dat hoeft niet. Instant kan ook staan voor iets dat je instantaan op tafel kunt zetten. Of op zijn engels, ‘in an instant.’ En dat hoeft niet perse uit een pakje te komen.

Gelukkig hoeft babyeten maken niet elke dag. Meestal gooi ik een verzameling groente, aardappel en fruit in een pan, flink doorkoken en pureren, en dan vul ik de ijskast en vriezer met portiebakjes. Maar ja, soms is dat op. Dan ziet een gehaaste doordeweekse dag er ongeveer zo uit:

Instant babyprakje


1 zoete aardappel
water
scheutje olie

Leg de zoete aardappel, afhankelijk van de grootte, 3 tot 5 minuten in de magnetron. Hij moet goed zacht zijn als je erin knijpt. Snijd de aardappel doormiddel, schep hem leeg met een lepel en prak hem fijn. Voeg een scheutje olie (olijf, zonnebloem, maakt niet uit) toe en water tot de gewenste dikte. Voor heel kleine baby’s gebruik je de staafmixer.


Instant peuterpasta

Handvol pastaschelpjes
Handje spinazie deelblokjes ut de vriezer
1 a 2 tomaten, in kleine stukjes
1 eetlepel geraspte kaas
geraspte kaas

Kook de pasta gaar. Zorg ervoor dat je een zo klein mogelijke pasta neemt, dan is hij eerder gaar. Verse pasta is het snelst, maar dat is wel wat chic voor instant natuurlijk. Ontdooi de spinazie in de magnetron, snijd de tomaat in kleine stukjes en roer alle ingrediënten door elkaar. Maak af met wat geraspte kaas. En, nee, er zit niet veel eiwit bij. Op dagen dat ik vlees serveer eten ze vrijwel alleen dat, dus dat doen we niet elke dag. Zeker niet als we haast hebben.

Instant pitabroodjes


200 g quorn of tofustukjes
4 pitabroodjes (je hebt prima glutenvrije)
groene vulling zoals: sla, tomaat, komkommer, radijs, korianderblad
sap van 1 citroen
3 eetlepels tahin
3 eetlepels yoghurt
1 theelepel komijn
1 theelepel korianderzaad
1 theelepel paprikapoeder

Bak de tofu of quorn snel aan in wat hete olie. Kruid hem met peper, zout, de komijn, koriander en het paprikapoeder. Maak intussen de saus door de tahin los te roeren in het citroensap. De bedoeling is dat het vet van de tahin met het citroensap een romige massa geeft. Leng de saus aan met een paar eetlepels yoghurt. Vul dan elk pitabroodje met wat sla, tomaat, of wat voor groens je lekker vindt, een schep quorn/ tofu en bedruppel rijkelijk met de saus.

3 comments:

  1. Wat toevallig! Ik zat gister te googlen wat ik nou met mijn potje tahin moest, behalve humus maken en nu kom jij met de perfecte oplossing:) Ik weet wat ik vanavond ga eten!

    ReplyDelete
  2. Lijkt me 'n prima vulling voor de nieuwe èn glutenvrije (!) piadina (=wrap) van Schär!

    ReplyDelete
  3. Wat een leuk blog. Ontdek het net en ga je zeker volgen. Heb ook 3 kinderen. Jongste is nu 10 mnd. Ik kook voor hem niet apart maar geef hem gewoon de groenten die wij ook eten maar dan gekookt en geef het in stukken. Pureren is niet nodig, als ze rechtop kunnen zitten kunnen ze ook zelf eten (slab met mouwen is een uitkomst!)

    ReplyDelete

Suggesties, tips of commentaar? Graag!