Tuesday 8 March 2011

Pancake day


Vandaag is het pancake day. Nee, geen nieuwerwetse uitvinding van horeca of middenstand, maar een ouderwetse, echt engelse traditie. Pancake day is de laatste dag voor de vasten, waarop iedereen zich nog even ongelimiteerd mag volvreten. Boter, suiker en eieren moeten worden opgemaakt, die mogen de komende weken namelijk niet worden gegeten. De historie is vergeten. Vasten doet vrijwel niemand meer. Maar pancake day is gelukkig blijven bestaan. Al weken staan de schappen er vol mee, vooraan in de supermarkt. Met grote banners, zodat niemand het kan vergeten: pancake day komt eraan. Pakken meel, eieren, suiker en citroen. En voor de luilakken kant en klare pannenkoekmix. Een fenomeen wat ik nooit heb begrepen. Je moet er nog melk en ei aan toevoegen, dus wat kan er in het pak zitten behalve meel? Mogelijk een snufje zout. Zelfs voor de slechtste koker is pannenkoekenbeslag een makkie. Het luistert helemaal niet nauw. Dik of dun. Veel of weinig ei. Gewoon meel, glutenvrij of boekweit. Koemelk, geitenmelk of soja. Allemaal lekker. Zelfs glutenvrij. Man zou nooit vrijwillig glutenvrij brood of pasta in zijn mond steken. Maar bij het pannenkoeken bakken scheppen we allemaal uit dezelfde kom. Mijn favoriete pannenkoeken, glutenvrij of niet, maak ik van een mengsel van standaard bloem en boekweitmeel. Dat geeft net een wat diepere smaak aan de pannenkoeken. En omdat het pancake day is eten we ze op zijn engels. Dus niet met hollandse stroop, noch met Amerikaanse maple syrup. We eten ze met citroen! Zo verbaasd als ik mijn engelse vriendin aankeek en vroeg: ‘Citroen? Eten jullie pannenkoeken met citroen?,’ zo verbaasd keek mijn vriendin terug dat wij het niet deden. En terecht. Want het is verrukkelijk.

Pannenkoeken
(glutenvrij) meel
boekweitmeel
melk
eieren
zout
boter
suiker
citroen

Maak een beslag van ongeveer een derde boekweitmeel en tweederde wit meel. Leng het meel aan met melk tot je de gewenste dikte hebt bereikt. Hoe dikker het beslag hoe dikker de pannenkoeken. Voeg dan de eieren toe, ik doe er twee op een kom beslag, meer mag ook. Voeg een snufje zout toe.


Bak de pannenkoeken in hete boter in een paar minuten gaar aan beide kanten.


Leg ze op een flink bord. Besprenkel ze met suiker. Snijdt de citroen doormidden en knijp citroensap over de pannenkoek.


Rol op, of niet, en geniet!

5 comments:

  1. Suiker en citroen was ook één van de standaardvullingen voor pannenkoeken bij mij thuis vroeger. Het is inderdaad heerlijk! Gisterenmiddag had ik zo'n zin in pannenkoeken dat ik een miniportie beslag voor mezelf maakte. Zelfs voor één persoon is het dus snel klaar!

    ReplyDelete
  2. Wij eten pannenkoeken op 'lichtmis' = 2 februari. Dat komt ergens uit het katholiek verleden maar wij doen het vooral voor de pannenkoeken!!
    suiker en citroen is super lekker maar voorwaarde is wel dat de pannenkoek super warm is zodat de suiker smelt in het citroensap.
    Jammie!!!

    ReplyDelete
  3. Ik maak zelf glutenvrije pannenkoekmix. Veel voordeliger en altijd zonder lactose want dat verdraag ik ook niet. Ik mix een deel rijstbloem, een kleiner deel kikkerwtenmeel, 1 eetlpel maizena of tapiocameel, 1 theelepel bakpoeder, snufje zout. Dan een ei erbij en sojamelk. Mixen en is het nog te dik dan het beslag verdunnen met water. Ongeveer 5 minuten laten staan en dan bakken.
    Wij vinden dit erg lekker en het smaakt goed met hartig en met zoet.

    Groetjes van Monica

    ReplyDelete
  4. heerlijk!
    Wij aten dat vroeger, toen ik nog klein was, in Frankrijk. Daar bakten ze flensjes in stalletjes langs de kant van de weg. Met suiker en citroen. Ik kan het zo nog proeven!
    Veel groetjes
    MV

    ReplyDelete
  5. Grappig dat zoveel mensen toch al de citroenpannenkoek blijken te kennen! En ik heb het al die jaren moeten missen....

    ReplyDelete

Suggesties, tips of commentaar? Graag!