Tuesday, 29 March 2011
Lentekool
Het is lente. De narcissen steken hun koppen uit de knoppen, bloesem verschijnt aan de bomen. Het is tijd de moestuin te inspecteren. We hebben van alles gezaaid, maar eerst moet de moestuin leeggegeten, voordat de kiemplantjes klaar zijn om geplant te worden. De meeste dingen die we in het najaar plantten staan er treurig bij. De lenteui is inimini. De gewone ui nog kleiner. De spinazie daarentegen begint langzaam uit te lopen. Maar we laten hem nog even. Het overvloedigste groen komt van de kool. De lentekool. Je ziet hem in Nederland niet veel, hier in Engeland is hij erg populair. Spring greens. Of spring cabbage. Zoveel soorten zoveel namen. Je plant hem in het najaar en in de lente is hij klaar voor de oogst. Het is een losse, lichte kool. Heerlijk om te roerbakken, met wat boter, of in olie, met knoflook, gember en sojasaus. Maar vandaag maken we wat anders. Tijm helpt met plukken. We zoeken grote, hele bladeren, niet aangetast door pikken van duivengespuis. Want we moeten kunnen rollen, want we maken koolrolletjes. Het lijkt veel werk, maar valt erg mee. En het is de moeite waard. Je kunt met de vulling alle kanten op. Ik mestte de vriezer uit en het werd lamsgehakt. Voor een vegetarische variant kun je dit makkelijk vervangen door champignons, of quorn, of tofu. En alle andere ingrediënten kun je ook vervangen door iets anders. Als je wilt. Als je maar rolt. Deze combinatie is goddelijk, het venkelzaad door het gehakt en de venkel in de saus complementeren elkaar en verheffen de vettige smaak van het gehakt. De rozijntjes waren een idee van Tijm, ze maken het lekker zoet. Een topkok in de dop.
Koolrolletjes met venkelsaus
Ongeveer 15 a 20 koolbladeren
voor de vulling
1 ui
1 eetlepel venkelzaad
1/2 theelepel kaneel
1/2 theelepel nootmuskaat
1 theelepel paprikapoeder
400g lamsgehakt of champignons
50 g geroosterde pijnboompitten
50 g rozijnen
1 kop gekookte rijst
voor de saus
1 ui
1 venkelknol
2 a 3 stengels selderij
1 blik tomaten
1/2 liter tomatensap of water
Begin met de saus. Snijd de ui en fruit hem aan. Snijd dan de venkel en selderij en bak die een tijdje mee. Voeg dan het tomatensap toe, en laat het geheel koken tot de groente gaar is.
Maak dan de vulling. Snijd de ui fijn en fruit hem aan in wat olie. Doe de droge kruiden erbij en bak een paar minuten tot de ui glazig is. Doe dan het gehakt of de champignons erbij en bak ze bruin. Doe de rijst, de rozijnen en de pijnboompitten erbij en meng het geheel goed door. Breng op smaak met peper en zout.
Blancheer of stoom de koolbladeren kort, een paar minuten, tot ze soepel zijn, maar niet langer want dan scheuren ze. Ik deed het in een aspergestoompan, dat scheelt water en gas. Verwijder eventuele harde stelen. Leg dan een of meer eetlepels, afhankelijk van de maat van de bladeren, op elk blad en rol ze half dicht, vouw de zijkanten naar binnen en maak er een pakketje van. Als je ze niet te vol doet zouden ze niet uit elkaar moeten vallen. Ga niet proppen. Ik moest halverwege Tijm naar de tuin sturen voor meer bladeren.
Intussen zouden de groente van de saus wel gaar moeten zijn. Pureer het geheel fijn. Leg de koolrolletjes in een ovenschaal en overgiet ze met de saus. Laat ze ongeveer veertig minuten gaarbakken in een voorverwarmde oven op 180 graden.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Ziet er mooi uit!
ReplyDeleteJij ook succes met de zieken. Hoop voor jullie dat de kleinste even niets krijgt...
En, worden de waterpokken al minder? Ze zeggen dat de derde dag het ergste is en die hebben wij gisteren gehad..
ReplyDeleteJe hebt me trouwens met je recept op een idee gebracht, eerder maakte ik wel eens rolletjes van druivenbladeren. Ga ik zeker weer eens doen! Ben benieuwd of die kool hier ook te krijgen is?
Groetjes
Pauline
vegametkinderen.blogspot.com
thuismetkinderen.blogspot.com
nou, allemaal ziek, gezellig...
ReplyDeletePauline, je kunt eigenlijk elke koolsoort gebruiken.