Sunday, 28 November 2010

Prei en citroen


Man doet tegenwoordig de boodschappen. Met zeven en halve maand zwanger en een nog niet helemaal geheelde gebroken voet heb ik geen puf. Op zaterdag pakt hij dus Tijm, Linde en een berg tassen en trekt erop uit. Halverwege de week haal ik nog wat extra melk en mandarijnen bij de buurtsuper en klaar is Klara. Ik klaag zeker niet, hij doet het goed. Maar ik heb hierdoor minder invloed op wat we eten. Ik maak wel lijstjes, wc papier is op, ketchup, voor een weeshuis melk. Maar steevast staat erbij: groente et cetera. Zo doen wij namelijk altijd de boodschappen. We kopen wat groente, fruit, vis en vlees en daar fröbelen we dan wat van. Je bent creatief of niet.
In dit seizoen is de keuze niet fenomenaal. En man heeft geen goed beeld van de voorraadkast. Hij koopt steeds hetzelfde. Vandaar dat we een ophopende hoeveelheid prei aan het vergaren zijn. En uien, altijd handig. En citroen, want die was hij een keer vergeten. En wortels. Voor het konijn, in de schoen, zeer nuttig. Maar drie zakken? Dat moet dus allemaal op. We hopen dat de schimmel ons gaat helpen. De rest zullen we zelf moeten eten.

Prei vind ik lastig. Ja, een preitje door de soep, door roerbakgebakken noedels, maar zo komen we er niet. Gelukkig zijn er de citroenen. Prei en citroen zijn een geweldige combinatie. Samen maken ze mijn favoriete prei-bijgerecht.

Prei met citroen
3 à 4 preien
1 citroen, rasp en sap
peper en zout
Snij de prei in ringetjes en fruit aan in olijfolie. Rasp de citroenschil eroverheen. Bak door tot de prei gaar is en blus het met het citroensap. Schep een paar keer om en kruid naar smaak met peper en zout.

Lekker, maar we eten het al zo vaak. En aangezien het buiten bar en boos is, en we allemaal verkouden zijn, is het tijd voor verwarmende, genezende soep. Prei is gezond en goed tegen verkoudheid, immers familie van de ui. Salie smeert de keel, en citroen levert vitamine C. De snipverkouden Linde at zowaar twee kommen leeg. Toeval of niet, de volgende dag was ze een stuk beter.

Preisoep met citroen en salie
1 grote ui
4 preien
handje salie
1 citroen, rasp en sap
1,5 l bouillon
peper en zout
Snijd de ui en prei fijn. Fruit de ui in olie tot hij lichtbruin is, gooi dan de salie erbij. Verse salie is het lekkerst maar gedroogd kan ook, gebruik dan een kleine eetlepel. Bak de salie een minuutje mee en doe dan de prei en de citroenrasp erbij. Bak het geheel een minuut of 10 onder regelmatig roeren door tot de prei zacht en licht gebruind is. Giet er dan anderhalve liter bouillon op (rund, kip of groente). Breng aan de kook en laat even doorkoken. Zet het vuur uit en giet het citroensap erdoor. Het sap van een halve citroen is genoeg, proef, en voeg wat meer sap toe als je wilt, je mag het goed proeven. Breng op smaak met peper en zout.

6 comments:

 1. Citroen en prei. Klinkt een heerlijke combinatie.

  ReplyDelete
 2. Klopt, het is verrassend, maar werkt super, probeer het en je bent hooked! Ik wel in ieder geval....

  ReplyDelete
 3. Wat grappig, wij zijn hier allemaal verkouden en ik maakte gisteren ook een pan preisoep. Met rode chili en zonder citroen maar dat probeer zeker volgende keer!

  ReplyDelete
 4. met al die wortel kun je dit maken:
  http://klarykoopmans.blogspot.com/2008/03/de-zoetste-wortel.html
  enorm lekker.

  ReplyDelete
 5. Preisoep ga ik maken! Leuk blog heb je, groetjes vanaf de andere kant van de noordzee.

  ReplyDelete

Suggesties, tips of commentaar? Graag!