Monday 1 November 2010

Pompoenentijd


Herfst is niets voor mij. Ik hou van zomer, hitte en zinderende woestijnen. Maar ja, we wonen in Engeland. Dus moet je er het beste van maken. Gelukkig heeft elk land en seizoen zijn charmes. Die van de engelse herfst is Halloween. De eerste jaren hier woonden we afgelegen op een boerderij, maar toen we naar een brave woonwijk verhuisden zat ik op 31 oktober met mijn schaal snoep klaar. Tevergeefs. De jaren erna gaf ik de hoop op. Misschien was het ‘Trick or treaten’ toch meer amerikaans dan engels. Tot, eindelijk, een vriendin me het geheim verklapte. De pompoen! De uitgeholde pompoen bij de voordeur. Met een kaarsje erin. Tijm en ik togen aan het werk. We sneden, we holden uit, we staken onze handen in de glibberige pitten. En het werkte. De oranje grijns lokte de kinderen naar onze deur. Van stugge pubers met enge maskers tot aandoenlijke kleuterspookjes en heksen. Tijm was zo onder de ondruk dat hij zelfs de gekochte chocolaatjes uit handen gaf.

Een ding is jammer aan de Halloween pompoenen: lekker zijn ze niet. Het bleke vruchtvlees smaakt wee en suf. Dus kochten we er nog een. Een donkeroranje Hokkaido pompoen. Een hele grote. Onder het wakend oog van Tijm hakte ik het massieve ding, en mijn vinger, in stukken. Toen hadden we genoeg pompoen om dagen van te eten.

Pompoensoep
- Ongeveer een kilo pompoen
- 2 winterwortels
- 3 zure appels

Kook de pompoen, wortels en appels in ruim water ongeveer een half uur, tot ze zacht genoeg zijn om te pureren. Dat kan met een stamper maar makkelijker en gladder met een pureerstaaf. Breng de soep op smaak met peper en zout. Serveer met een bloep zure room of yoghurt. Voor de kinderen maken wat stukjes (vegetarische) worst of blokjes kaas er een complete maaltijd van.

Pumpkin Pie:
Om het perfecte recept te vinden googlede ik wat af. Uit alle gevonden recepten stelde ik mijn eigen succesrecept samen. Met een vleugje K-meel natuurlijk. Dit recept bevat veel pompoen en weinig suiker, en is dus eigenlijk best gezond. En niet te vergeten heel makkelijk en heel lekker!
- 4 kopjes pompoenpuree (ik gebruikte middelgrote theemokken)
- 1 blikje gecondenseerde melk (397g)
- 2 eieren
- 1 taartbodem, bijvoorbeeld zandtaartdeeg, of, makkelijker, gestampte koekjes die je met een beetje gesmolten boter aan elkaar lijmt.

Meng de gecondenseerde melk met de (koude) pompoenpuree en de eieren. Dan het belangrijkste: de kruiden. Hier is je kans je taart naar eigen smaak af te maken. Zelf houd ik van flink gekruid, dus deed ik er in: ruim een theelepel piment, ruim een theelepel gemberpoeder, twee theelepels kaneel, een halve theelepel kruidnagel, een snuf nootmuskaat en peper en zout. Proef het mengel en kruid eventueel bij. Giet het mengsel op de bodem in een ronde taartvorm en bak 15 minuten op 220 graden en vervolgens ongeveer 30 tot 40 minuten op 180 graden, of totdat een erin geprikte vork er schoon uitkomt.

De overgebleven pompoen sneed ik in blokjes van 2-3 cm, blancheerde ze een kwartiertje en bakte ze vervolgens met ui, biologisch spek en 10 blaadjes verse salie even in de koekenpan. Het geheel zette ik met een laagje kaas 10 minuten onder de gril. Met wat gekookte quinoa, aangemaakt met olijfolie en verse tijm, was het een heerlijke maaltijd. Vegetarisch kan ook, vervang dan het spek door nootjes.

Zo komen we de herfst wel door!

7 comments:

  1. Gister bij P&E pompoensoep gehad, en volgend recept komt deze week bij ons op tafel, zal wel in de familie zitten...

    http://www.nytimes.com/2004/10/27/dining/271NREX.html

    ReplyDelete
  2. Hoeveel pompoen is er ongeveer nodig voor 4 koppen pompoenpuree?
    Ik kwam hier terecht via NRC, leuk dat je ook een blog over koken begint!

    ReplyDelete
  3. Tycha, ik weet het niet zeker, ik had een hele grote en daarvan was het minder dan de helft. Ik zou zeggen dat je een kleine pompoen nodig hebt. Het was 700 g ofzo denk ik. Mara pin me er niet op vast...

    ReplyDelete
  4. Leuk, met die grappige jelly beans langs de rand. Ga straks meteen spinaziepasta maken. Hoef ik daar niet meer over na te denken. Had zelf laatst een biologische pompoen(zie Bas) die had echt meer smaak dan die gewone. Eveline

    ReplyDelete
  5. hoi Karien, ben ook even doorgeklikt van nrc, leuk een eigen blog!
    Ik koop zelf eigenlijk alleen nog maar flespompoen (butternut squash op z'n engels??), die zijn wat zoeter en smaakvoller, en hebben minder pitten/draden.
    Maar gezichtjes eruit hakken lukt dan weer minder ;)
    Hoe serveer je de pumpkin pie? als zoete taart of moet ik t meer zien als bijgerecht bijv?
    groetjes

    ReplyDelete
  6. Katinka, het is echt een zoete taart, aangezien er suiker zit in de gecondenseerde melk.
    En ik koop meestal ook butternut squash, maar die hokkaido vind ik nog lekkerder, al zie je ze minder vaak.

    ReplyDelete
  7. Ik ga je pompoensoep maken!! De pie bewaar ik nog even voor als ik ook weer khd mag ;-)

    ReplyDelete

Suggesties, tips of commentaar? Graag!