Thursday 25 November 2010

Eet meer vis

Vis is gezond. Vis is lekker. Vis is vaak een duurzame keuze. Toch vinden sommige mensen het lastig om vis klaar te maken. Maar eigenlijk is het heel makkelijk. Je kunt er alle kanten mee op. Gelukkig zijn de kinderen prima te porren voor een gebakken visje, zelfs als het niet in de vorm van een visstick op tafel komt. Wat ik leuk vind is dat het de tegenwoordig steeds makkelijker lijkt te worden om de ouderwetse, lange tijd minder populaire, soorten te pakken te krijgen. Op de markt en bij de visboer zeker, maar veel supermarkten verkopen tegenwoordig zelfs duurzame, lijngevangen, harder, schelvis en koolvis. Een goedkoop en smakelijk alternatief voor kabeljauw. Alhoewel die laatste ook best mag, mits niet gevangen in de Noordzee. Op de viswijzer hieronder kun je makkelijk controleren welke vis wel en niet duurzaam is. Dat kan tegenwoordig zelfs vanuit de supermarkt op de iPhone, dus excuses zijn er niet.



Voor wie het lastig vindt te koken met deze simpele vissen biedt de Engelse keuken een heerlijk makkelijk en zowel idioot-, als peuterproof recept: de fish cake. Als je het basisrecept onder de knie hebt kun je oneindig variëren, en ze komen hier dan ook regelmatig op tafel.

Basisrecept viskoekjes
300 g aardappels
400 g vis
1 eigeel
sap van een halve citroen of limoen
peper en zout
(glutenvrij) meel of broodkruim
olie

Kook en pureer de aardappelen, laat ietsje afkoelen en roer het eigeel erdoor. De vis kun je voorkoken en met een vork fijnmaken. Of, makkelijker, je kunt alle ingrediënten, inclusief de rauwe vis, samen in een keukenmachine gooien. De hoeveelheden luisteren niet erg nauw. Ik gebruik graag restjes aardappelpuree, afwegen is niet nodig. Mocht het mengel te nat uitpakken voeg dan wat extra aardappel toe, of als je dat niet voorhanden hebt wat meel. Een paar eetlepels meel zullen ook zorgen dat ze minder snel uit elkaar vallen. Belangrijk is dat je er makkelijk vormpjes van kunt maken. Je kunt flinke schijven maken, formaat hamburger, of kleine eenhaps-rondjes. Dat laatste is ideaal voor kleine kinderen. Rol de vormpjes door het meel of broodkruim en bak ze in hete olie in een paar minuten aan beide kanten krokant bruin. Als ze erg dik zijn laat ze dan even goed doorgaren op wat lager vuur, eventueel onder een deksel.

Je kunt eigenlijk alle vissoorten gebruiken, of een mengsel. Voor simpele doordeweekse varianten gebruik ik schelvis of koolvis. Of zelfs tonijn uit blik. Wil je wat meer bijzonders dan kun je makreel, zalm of krab gebruiken. Zo simpel als hierboven beschreven zijn ze al heel smakelijk, gewoon met een schijfje citroen en een groene salade. In een burger of een pitabroodje. Maar leuker is natuurlijk ze een beetje aan te kleden. Leef je uit. Een paar suggesties:

Traditionele viskoekjes
Meng een handvol groene kruiden (bijvoorbeeld dille, peterselie, dragon of munt) en twee eetlepels gehakte kappertjes door het mengsel.

Thaise krabkoekjes
Kan zowel met verse krab of uit blik. Gebruik limoensap in plaats van citroen. Meng een flinke hand fijngehakte koriander, een chilipepertje (of meer naar smaak) en ongeveer 1 cm geraspte gember door het mengsel. Serveer met pittige chilisaus en schijfjes limoen.

Indiase viskoekjes
Meng een a twee eetlepels garam masala of ander currypoeder door het mengsel en serveer met mango chutney, yoghurt en koriander. Deze variant werkt goed met de wat vette makreel.

Kinderviskoekjes
Meng een handvol fijngehakte augurkjes en wat peterselie door het mengsel en serveer met tomatenketchup. Voor groentefobische peuters kun je ook stiekem de groente erdoor doen. Bijvoorbeeld gehakte spinazie of geraspte wortel.

En zo kan ik nog wel even doorgaan. Alles kan. Midden Oosters, Mexicaans, Italiaans, of wat je maar hebt liggen in je voorraadkast kun je erdoor doen. Mocht iemand spectaculaire uitvindingen doen dan hoor ik het graag!

1 comment:

  1. Ontzettend leuk, die recepten, met verhaaltje. Je krijgt meteen zin om het uit te proberen. Je moet ze uitgeven. Maar bij wie? Tip : bij glutenvrije pepernoten ipv boter, margarine gebruiken. Dan schijnen ze niet zo uit elkaar te vallen.
    Eveline

    ReplyDelete

Suggesties, tips of commentaar? Graag!