Wednesday, 18 April 2012

Wat u wilt


Wat ik wilde eten, vroeg mijn echtgenoot me laatst, toen hij me wilde verwennen met moederdag. Geen moeilijke vraag. s’Nachts kun je me wakker maken voor alles uit de zee. Vis, maar beter nog zeevruchten. Oesters, mosselen, garnalen. Het liefst rauw, of kort gegrild. Hoe raarder hoe beter, en ik draai mijn hand en mond niet om voor van die lange scheermessen, alikruiken, of zelfs kwal en haai. Nou zijn die wat lastig te krijgen zo ver van de kust dus het werd het inktvis. Inktvis is een van mijn favorieten, en wat mij betreft wordt hij liever niet doodgefrituurd in een deegje. Je kunt er echt van alles mee, bijvoorbeeld roerbakken, of laten stoven in een pittige tomatensaus. En gewoon, puur natuur, met wat citroen en chili op de barbecue is hij het lekkerst. Maar voor een barbecue regent het vandaag iets te hard. Of nee, toch weer niet.
‘Het weer is raar mama,’ wijst Tijm door het raam. ‘Eerst was er regen. Toen zon. Toen weer regen. En weer zon. En nu weer regen.’
‘Ja,’ knik ik. ‘Gek weer.’
Na een natte ochtend, even zon, en toen een knetterende hagelbui hebben we nieuwe plantjes in de tuin geplant. Stralend, was het. Echt lente. Maar nu moeten we door klaterende regen hard rennen naar de auto. Het is April. En, om in cliché’s te vervallen, die immers meestal waar zijn, April doet dit jaar heel erg wat hij wil.
En als April mag doen wat hij wil, dan mag u het ook. Dus krijgt u deze week twéé, allebei simpele, recepten voor inktvis, een zomerse en een winterse. Die eerste is wat mijn echtgenoot mij laatst voorschotelde, dus de eer van het recept gaat naar hem. De tweede komt uit mijn archief. Ze zijn allebei lekker. Heel erg lekker.


Salade met inktvis en zeekraal

inktvis (1 flinke per persoon of meerdere kleintjes)
twee handen zeekraal
kropje sla
2 limoenen
sojasaus
gedroogde chilipeper
Thaise vissaus

Maak de inktvis schoon, als de visboer dat nog niet gedaan heeft, verwijder vel, kop en ingewanden, spoel schoon en dep droog. Snijd de tubes van het lijf in smalle ringen en de tentakels in stukken van een paar centimeter. Marineer ze kort in olijfolie, gedroogde chilipepers, limoensap, sojasaus en een klein scheutje Thaise vissaus. Gril ze of bak de stukken snel in een hete koekenpan. Het is belangrijk inktvis niet te lang te bakken, dan wordt hij taai als elastiek. Een paar minuten is meer dan voldoende. Meng in een schaal of op de borden de sla, kleine tomaatjes en de zeekraal en schep daar de warme inktvis op. Meng wat limoensap, sojasaus met olie en kappertjes tot een lichte dressing.


Inktvis met gebakken aardappel en chorizo

inktvis (1 flinke per persoon of meerdere kleintjes)
100 g chorizo
500 g (nieuwe) aardappelen
2 lenteuitjes

Was en kook de aardappelen ongeveer 10 minuten, tot ze zo goed als gaar zijn.
Maak de inktvis schoon, als de visboer dat nog niet gedaan heeft, verwijder vel, kop en ingewanden, spoel schoon en dep droog. Snijd de tubes van het lijf in smalle ringen en de tentakels in stukken van een paar centimeter. Snijd de chorizo in kleine stukjes en bak die in een grote koekenpan of wok uit. Doe de inktvis erbij en bak even aan, voeg dan de aardappels en de lenteui toe en bak het geheel in een paar minuten gaar. Niet te lang, dan gaat de inktvis naar elastiek smaken. Serveer met een groene groente, bijvoorbeeld boontjes op groene asperges.

2 comments:

  1. mjummie mjummie, maar ehh vraagje, wanneer vier jij moederdag? xx marien

    ReplyDelete
  2. De engelse moederdag, was alweer een tijdje terug, ja, ik loop achter. Paasvakantie he..

    ReplyDelete

Suggesties, tips of commentaar? Graag!