Thursday, 29 December 2011

Napret

Kerst is weer voorbij. En wat een drukte was dat. Ons o zo kalme drietal werd verder versterkt door twee kleine neven. Waarvan vooral de kleinste, amper zes weken oud, zich liet gelden. Nu is iedereen weer naar huis en de rust zal over een jaar of achttien wel weer wederkeren. Wat zo heerlijk is na alle drukte van kerst is dat je de eerste dagen in ieder geval niet hoeft te koken. Je eet simpelweg de restjes van het festijn.

In Engeland staan de bladen vol recepten voor curry van leftover turkey, maar dat was me zelfs teveel moeite. Voor het bordje hierboven wokte ik het groen van de leeggeplukte spruitstelen, raspte er wat gember en sinaasappelschil over, en bluste met sinaasappelsap en honing. Daarna roerde ik er wat fijngesneden restjes gans door en serveerde met een kliekje aardappelpuree. Weer een dag klaar. Jasmijn eet al dagen restjes bietensoep gemengd met diezelfde puree en smult ervan.

Nu begint de bodem van de ijskast toch in zicht te komen. De restjes worden specifieker en er moet weer gekookt worden. Deze schotel maakte ik met een restje mince meat. En nee, dat is geen gehakt. Het is het zoete mengsel van gedroogde vruchten en drank waarvan de Engelse mince pies worden gemaakt. Heb je dit niet staan, gebruik dan een mengsel van gedroogde zuidvruchten als rozijnen, krenten, gedroogde appeltjes, citroen en sinaasappelrasp, bruine suiker en niet te vergeten een scheut brandy. Het is een geurige, kruidige winterschotel die zelfs de somberste dag een beetje kan opfleuren.

Zuurkoolschotel met mincemeat en notenkruimel

1 kg aardappel

4 pastinaken

1 selderijknol

1 kg zuurkool

gedroogde abrikozen

mincemeat (of het mengsel hierboven beschreven)

gemengde specerijen (nootmuskaat, kaneel, kruidnagel, piment)

80 g (glutenvrij of gewoon)meel

40 g boter of harde margarine

handje geschaafde amandelen

Schil en snijd alle knollen fijn, kook ze in ruim water gaar en stamp er puree van. Voeg wat melk toe om hem smeuïg te maken, en wat olie, peper, zout

Meng dan de zuurkool met 5 grote eetlepels mince meat, of meer naar smaak, en een handje gedroogde fijngesneden abrikozen. Proef, en kruid eventueel wat bij met wat extra nootmuskaat, kaneel, kruidnagel en piment.

Kneed dan het meel en de boter tot een kruimelig deeg. Roer er de amandelen door. Kruid met ongeveer 1 theelepel nootmuskaat, 1 theelepel kaneel, 1/2 theelepel kruidnagel en een 1/2 theelepel piment,

Leg in een grote ovenschotel een laag zuurkool en schep daarover de puree. Strooi eroverheen het kruimeldeeg. Bak het geheel een half uur in de oven op 200 graden.

7 comments:

 1. Ik wens jou en je gezin de allerbeste wensen voor 2012 met een heleboel blogberichten!

  ReplyDelete
 2. Ook ik kom na de Kerst nog met mince meat aanzetten (zie mijn blog). Jouw resttoepassing lijkt mij ook heerlijk. Ik kom nog helemaal niet op gang. Ik wil lekker ruimte na alle familiebijeenkomsten, maar de kids hebben vakantie en blokkeren samen met een extra neef alle ruimte in huis. Ook schiet de uitvoering van onze Nieuwjaarsgroet (foto) niet erg op. (PS. er staan wat vreemde computertekens in je blogpost)

  ReplyDelete
 3. Dank je Inge, ik jou ook!
  Gerry, ik zie geen vreemde tekens? Iemand anders ook?

  ReplyDelete
 4. De beste wensen alvast!!!
  Ik ga binnenkort jouw blog nog eens helemaal doorzoeken naar glutenvrije recepten : ik ga nl ook glutenvrij-op-proef(vermoeden van coeliakie). Dankzij jou lekkere recepten was ik helemaal niet in paniek bij het nieuws, want ik wist dat ik het culinair wel zou overleven (de specialist vond het wel grappig dat ik er zo rustig onder bleef :-)
  Enfin,bij voorbaat al merci voor alle tips die je in het verleden al gepost hebt!!!
  Groetjes
  De Vertekes

  ReplyDelete
 5. Ik zie steeds tussen de blokken:

  Kan natuurlijk ook betekenen dat ik een bepaald programma mis!

  ReplyDelete
 6. hmm, in de publicatie valt mijn gekopieerde computertekst dus weg, zal echt wel aan mij liggen!

  supportEmptyParas en [endif]

  ReplyDelete
 7. Ik vrees het ook Gerry... En je mince pies zagen er lekker uit! Voor wie een recept zoekt voor mincemeat: kijk bij Gerry!

  ReplyDelete

Suggesties, tips of commentaar? Graag!