Monday 28 February 2011

Rösti


Hoe moe ik als moeder van drie heel kleintjes ’s avonds ook ben, bijna altijd ga ik toch weer creatief doen in de keuken. Zelden kook ik twee keer hetzelfde. Ik vind het leuk. En dingen die je leuk vindt geven energie. Soms loop ik pufloos de keuken in met het idee nu toch echt even wat in elkaar te flansen dat geen koken vereist. Maar dat kost toch nog denkwerk. Er ligt weinig kant en klaars in de ijskast. En als ik toch ga denken doe ik het liever goed. Zo stond ik laatst te turen naar wat aardappels en een courgette. Op de achtergrond dreinde de baby zachtjes, de peuters waren geparkeerd voor de televisie. Ik zette de baby in de wipstoel in de keuken, en tuurde nog eens. Gekookte aardappels vind ik niets aan. Peuter één heeft een groenfobie. De courgette diende dus verstopt te worden wilde ik gezeur aan tafel voorkomen. Opeens kreeg ik een ingeving, vanuit ik weet niet waar, de diepste krochten van mijn brein. Rösti. Dat wilde ik al lang eens maken. En om het groen netjes weg te werken: courgette rösti. Het was jaren, tientallen jaren geleden dat ik rösti gemaakt had. Zonder enig succes. Dus om er nu, moe en gehaast, aan te beginnen was op zijn zachts gezegd riskant. Harder gezegd gewoon dom. Maar het werd een onverwacht succes. Snel googlen leverde een trucje op: Pers in een schone theedoek het overtollige vocht uit de aardappel. Dan wordt hij droger, en je rösti knapperiger. Het bleek opeens een heel erg makkelijk en snel te maken gerecht. En niet te vergeten lekker. We smulden ervan. Allemaal.

Aardappel-courgette rösti
Aardappel
Courgette
Boter
Tuinkruiden naar keuze
Peper en zout

Schil en rasp de rauwe aardappel. Knijp dan de aardappel in een schone theedoek uit totdat er zo veel mogelijk vocht uit is. Rasp ook de courgette en meng hem door de aardappel. De verhouding maakt niet echt uit, half om half kan, maar iets minder courgette kan ook. Meng een paar eetlepels gesmolten boter door het mengsel en breng op smaak met peper, zout en kruiden naar keuze. Ik gebruikte tijm, maar alles kan. Bak dan de rösti in een hete pan in boter in een paar minuten gaar. Je kunt er een grote pannenkoek van maken of kleine schijfjes. Zorg dat je de rösti goed aandrukt in de pan met een spatel of pollepel, anders valt hij uit elkaar.

In plaats van courgette kun je natuurlijk ook andere groente proberen. Op mijn lijstje staan in ieder geval pastinaak en wortel. Of doe eens gek, maak klassieke rösti. Met aardappel.

6 comments:

  1. awel sé nog nooit geprobeerd!Maar dit lijkt me wel wat. Gewoon klassiek denk ik, zus gruwelt van "alles-door-elkaar-eten", en wil alles netjes apart op een bord. Zodat haar aardappels niet "vuil"worden gemaakt door de wortels bv ( hààr woorden, niet de mijne ;-)
    En lekker krokant, dat lusten ze wel.
    ha! Weer een tip voor volgende week....
    Merci hé!!
    MV

    ReplyDelete
  2. Op een kookavond met vriendinnen maakten we ook eens courgette-aardappelkoekjes. Ze lijken een beetje op jouw rösti's, alleen ging er ook wat bloem en eieren door. Mijn recept vind je hier: http://saskookt.blogspot.com/2010/11/kookavond-arabisch.html.

    ReplyDelete
  3. Nou zeg, wat een geweldig idee om peuters aan de groente te krijgen. Wat ben jij creatief, chapeau!In Oostenrijk glutenvrije rösti gevonden, heerlijk!

    ReplyDelete
  4. Ik gebruik voor dat uitpersen vaak een (eerst heet gewassen!) 'muslin square'. Iedereen met baby's heeft daar stapels van liggen, volgens mij. Ze zijn wat dunner en fijner geweven dan theedoeken, dus heel geschikt voor de taak. Ook een aardige vervanger (denk ik) voor wat in recepten vaak 'kaasdoek' wordt genoemd.

    ReplyDelete
  5. Heb sinds vandaag jou weblog ontdekt. Leuk!
    Ik eet glutenvrij, vegetarisch, neigend naar veganistisch.
    Ben door Mamanverte hier gekomen :-)

    Groetjes van Monica uit Nederland

    ReplyDelete
  6. nou jaaaa, die rosti is heerlijk!! hebben het nu 2 keer gemaakt. 1 keer bovenstaand recept en vandaag met ei ipv boter en met wortel erin. die van vandaag was knapperiger dan vorige keer. maar beide keren een groot succes! onze dank is groot. xmarien

    ReplyDelete

Suggesties, tips of commentaar? Graag!