Wednesday, 23 February 2011

Schoenzool


Soms eten we vlees. Niet zo vaak. Ik houd niet zo van vlees. Behalve van spekjes, daar heb ik een zwak voor. Spekjes weerhouden mij van het vegetariërschap. Maar meestal kook ik vleesloos. Vis. Of vegetarisch. Mijn man is een echte man. En echte mannen willen vlees. Dus af en toe koopt hij vlees. Wel biologisch. Dat moet van mij. Maar biologisch vlees is duur, dus kocht hij goedkoop vlees. Goedkoop, biologisch vlees. Hij ging het wokken. Lekker oosters, rundvlees met mango. En sojasaus. Het leek zelfs mij lekker. Maar. ‘Ho eens even,’ riep ik. ‘Dit is suddervlees. Dat kun je niet wokken. Dat moet sudderen. Urenlang.’
Er was geen tijd voor urenlang. We hadden honger. Dus verdween het vlees in de vriezer. Daar lag het, maandenlang. Want ik houd niet van vlees. En al helemaal niet van suddervlees. Maar ja, weggooien is zonde. Dus maakte ik hachee.

Ik keek er mijn Wannee kookboek op na, gekregen van mijn moeder, toen ik voor het eerst op kamers ging. Alles staat erin. Alle klassiekers. Ook hachee. Toch wat saai, die hachee. Dus leukte ik hem wat op. Een beetje orientaals. Ik kookte de hachee. Urenlang. En nog wat langer. Eerst proefden de kinderen. Linde stak enthousiast een lepel in haar mond. Ze kauwde. Ze kauwde. Een minuut later keek ze me bozig aan. ‘Pfff,’ spuugde ze. Er kwam weer wat uit. Een stukje vlees. Ik proefde ook een hap. Hmm. Wat een heerlijke saus. Maar dat vlees. Net schoenzool. Misschien lag het aan mij. Te kort gekookt. Te lang in de vriezer gelegen. Te goedkoop vlees. Maar die saus! Verrukkelijk. Man vond zelfs het vlees te pruimen. Dus laat mijn verhaal u niet weerhouden. Ik houd immers niet van vlees. Ik maak volgende keer een vegetarische versie. Want die saus... daarin is zelfs schoenzool lekker!

Hachee met dadels en kardemom
2 flinke uien
2 el (glutenvrij) meel
500 g suddervlees (of iets anders)
2 laurierblaadjes
5 kruidnagels
5 kardemompeulen, geplet
200 ml rode wijn of port
scheut balsamico-azijn
2 el appelstroop
handvol dadels, ontpit en in stukjes
peper en zout

Bak de ui aan. Voeg twee eetlepels meel toe en bak het geheel even door. Doe ongeveer een halve liter water erbij. Voeg de laurier, kruidnagel en kardemom toe en laat alles warm worden. Doe dan het vlees erbij. En de wijn en scheut balsamico-azijn. Dan de dadels en de stroop. Kook het geheel op zacht vuur tot het vlees gaar is, 1 à 2 uur zeker, afhankelijk van je vlees. Als de hachee te droog wordt moet je wat water toevoegen. Zorg dat je af en toe roert zodat hij niet aanbrandt. Breng op smaak met peper en zout. Serveer de hachee met aardappelpuree en groente.

8 comments:

  1. Alleen al zoals je 't schrijft .... ik zie 't zo voor me ...

    ReplyDelete
  2. Ik sluit me helemaal bij de vorige schrijfster aan. Klinkt heerlijk. Ik denk dat het vlees te lang in de diepvries gelegen heeft.Na zolang sudderen wordt zelfs een baksteen mals.Ga het ook snel eens proberen.
    Eveline

    ReplyDelete
  3. Die saus moet ik onthouden! Wij houden hier wel van hachee (al noemen wij het wel stoofvlees :)), maar ik heb het alleen nog maar met bier, laurier en kruidnagel of met wijn gemaakt. Deze kruidige versie moet ik zeker eens proberen!

    ReplyDelete
  4. Grappig, dat jij ook niet echt van het vlees bent, maar wel van de spekjes. Heb zelf precies hetzelfde. Omdat mijn man wel graag vlees eet eten we het toch regelmatig, alhoewel wel altijd in kleine hoeveelheden, maar als ik alleen voor mezelf kook gaat er zelden vlees in... Maar spekjes, inderdaad... die zou ik niet willen missen!

    ReplyDelete
  5. Na een vegetarisch periode van 10 jaar, ben ik tijdens mijn eerste zwangerschap verleid door de geur van gebakken spekjes! Super lekker! Ben niet meer kunnen terugkeren naar het 100% vegetarisch zijn... humhum

    ReplyDelete
  6. Cinnamon, bij mij ging het precies zo, na jaren vegetarisch tijdens mijn zwangerschap gezwicht voor vlees... nu af en toe vlees. En dan ook lekker vlees, wild of biologisch, dubbel genieten!

    ReplyDelete
  7. Hoi Karien,
    Volgens mij maakt het niet uit of je vlees eerst in de diepvries bewaard voordat je het klaar maakt. Belangrijker is de tijd die suddert en vooral ook de temperatuur waarop je suddert. Die mag zeker niet boven de 80 graden uit komen. Kijk, als je geen thermometer hebt, in de pan of er zo nu en dan een belletje boven komt, dan is het goed.
    Jammer dat er bij jou geen sambal te krijgen is. Ik zou het ook missen :-)

    ReplyDelete
  8. Dank Theo, daar ga ik op letten, en volgende keer.

    ReplyDelete

Suggesties, tips of commentaar? Graag!