Monday 28 October 2013

Mysteries van de markt

Op markten in verre landen kun je de prachtigste dingen zien. Soms aantrekkelijk en intrigerend, soms minder smakelijk. Heerlijk vind ik dat, over een markt slenteren en je vergapen aan al het moois. Op vakantie is het soms vervelend, want je hebt geen keuken, en kunt dus niets klaarmaken. Vorige week bijvoorbeeld, was ik op de markt in Miri, Sarawak, en zag al dit heerlijks:  



De paarsgroene groente in de bakjes links heet mirid. Mirid bestaat uit de topjes van een wilde varen, die alleen in het oerwoud van Sarawak groeit, wat een Maleise staat is aan de noordkust van Borneo. Ik bestelde mirid in elk restaurant waar we aten, er is weinig lekkerders en ik mis ze nog steeds. Rechts op de foto zie je gemberbloemen en bladeren.




Dit zijn petai, oftewel stinkbonen. Ook deze worden wild in het oerwoud geplukt. Je kunt ze roerbakken met sambal, of met garnalen, en ze doen, net als onze asperges, je urine vreemd ruiken, vandaar de naam.


Geen idee wat dit is... iemand een idee?


En deze?


Gelukkig is er ook in Singapore van alles te vinden dat mijn hart sneller doet kloppen, en waar ik in mijn eigen keuken mee kan experimenteren. Als ik niet weet wat iets is, of hoe ik het in vredesnaam klaar moet maken is daar een simpele oplossing voor: google. Je hebt zo gevonden wat je vreemde ingrediënt is, waar het vandaan komt, en je kunt kiezen ut een keur aan recepten.



Deze bloemvruchten had ik al een paar keer gezien op mijn eigen markt, maar het was er nooit van gekomen ze te kopen. Je kunt immers niet alles tegelijk. Maar toen een Singaporese vriendin foto’s op facebook zetten van haar versgemaakte jam van roselle, wist ik niet hoe snel ik op de markt moest komen.

Het lijken dan wel vruchten, maar feitelijk zijn roselle’s de bloemen van een type hibiscusstruik. Ze zijn vol, rood en sappig, en er wordt traditioneel een koele drank van gemaakt. Het recept is zo simpel dat het amper een recept is te noemen. Pel het vruchtvlees van de dikke pit van de roselle’s af en was ze goed. Doe ze in de pan met ruim water en breng aan de kook. Laat ze een tijdje laten koken, en voeg suiker naar smaak toe. 


Het water is nu helderrood geworden, en na afkoelen een heerlijk verfrissend drankje. Als je de vruchten heel lang laat weken geven ze al hun smaak en kleur af, en krijg je het meeste sap, maar kun je ze beter weggooien. Kook je ze korter, met minder water, dan kun je overgebleven fruit ze pureren met wat extra suiker tot een jam. Je kunt er ook gewoon meteen jam van maken, volgens dit recept.  


We zijn nu allemaal fan van de roselle, en hebben sinds kort een heuse eigen struik in de tuin. Want behalve lekker zijn ze ook nog eens heel mooi om te zien!

5 comments:

  1. Wat een inspirerende plaatjes weer! En wat een genot om zoveel heerlijke dingen om je heen te kunnen zien. Zou het kunnen dat die ovale "besjes" jujubes zijn?

    ReplyDelete
  2. Leuke tekst hier! Ik ben op zoek naar een aanrechtblad van keramiek, graniet of composiet en vroeg me af of jullie betere prijzen weten te vinden online dan natuursteen-werkblad.be/keukentabletten/. Ik ga namelijk een nieuw aanrechtblad kopen

    ReplyDelete
  3. De onderste lijkt mij een soort aubergine. De bovenste zou , volgens een oud Miri boekje , buah raba kunnen zijn. Rauw eten met schil en al, eventueel met belacan of garnalensambal. Heel speciaal. Tom vond de basilicumzaadjes heel lekker in zijn limonade. Gisteren peranakan gekookt in de nieuwe gietijzeren wok. Hebben ook een nonja restaurant ontdekt in Amsterdam.
    Je moeder

    ReplyDelete
  4. Van dichtbij vond ik het noet echt aubergines, maar je weet het maar nooit... Dat boekje is echt geweldig!

    ReplyDelete
  5. Hallo Karien,
    Heb je zin om mee te doen met een glutenvrije blog-estafette met als thema december? Neem dan contact met me op via glutenvrijemama@gmail.com
    groet,
    Annemiek

    ReplyDelete

Suggesties, tips of commentaar? Graag!