Thursday, 5 December 2013

Een tropische kerst

                         
Kerst in de tropen, het blijft een beetje vreemd. De Singaporeans lijken er niet zoveel moeite mee te hebben dit westerse feest te omarmen. Kerstmis verenigt immers twee van de nationale bezigheden van Singapore: Winkelen. En eten. 

De vraag die alle expats zich elk jaar stellen is: wat zullen we eten, in deze hitte? Een picknick of barbecue? Teruggrijpen op een klassieke kalkoen? Een kerstgans? Als mensen mij vragen wat er traditioneel gegeten wordt met kerst in Nederland, moet ik een antwoord schuldig blijven. Wat wij vroeger aten? Wild? Beenham? Het nieuwste kerstdiner uit de Allerhande? Het was elk jaar anders, en het enige wat mij bij is gebleven, is de goddelijke aardappelpuree die mijn moeder elk jaar maakte.

Voor mij blijft de beste kerst Brits. Met een half Engelse oma was voor ons geen kerst compleet zonder Christmas Crackers, zodat wij hard knalden en met rare papieren hoedjes aan tafel zaten. Na nog eens zes jaar in Engeland kan ik helemaal niet meer zonder mince pies, mulled wine en roasted parsnips. En wat is de kroon op een Brits Christmas dinner? Uiteraard: de Christmas Pudding, ook wel Plum Pudding genoemd. 
En omdat ik nu eenmaal een Nederlandse ben in Singapore, toch een oude Britse kolonie, maakte ik dit jaar niet zomaar een Plum Pudding. Het werd een fusion pudding! 

Zo gebruikte ik de lokale ‘gula melaka’ in plaats van bruine suiker, speculaaskruiden in plaats van ‘pudding spice', verruilde ik een deel van de rozijnen door gedroogde mango en gember, en versierde ik hem, bij gebrek aan hulst, met een orchidee. Een beetje Hollands, een beetje Brits, en een beetje Singaporees. 


En vergeet niet: laat alle familieleden het beslag roeren: dit brengt geluk voor het nieuwe jaar!


Vanuit een heet en regenachtig Singapore wens ik jullie allemaal fijne feestdagen! 

Wil je meer glutenvrije december recepten zien? Dit stukje is onderdeel van de glutenvrije december-blogestafette, kijk  voor een overzicht wie er nog meer meedoen op ikbenglutenvrij of glutenvrijenblij. Kijk ook eens naar mijn posts van voorgaande jaren, door hiernaast het thema 'kerstmis' te selecteren. Singapore Plum Pudding (glutenvrij)

(voor twee puddingen van elk 1 liter)

900 gram gemengd gedroogd fruit *
100 ml brandy of cognac
100 g (glutenvrij) meel
1 theelepel bakpoeder
1 eetlepel speculaaskruiden **
½ eetlepel kaneel
½ eetlepel nootmuskaat
¼ eetlepel kardemom
snuf zout
175 gram suet, palmvet of boter ***
175 gram bruine suiker
100 gram amandelschaafsel
3 eetlepels (gesuikerde) citroen en sinaasappelschil ****
225 g (glutenvrij) broodkruim
4 eieren
300 ml appelcider, zoete wijn, sherry of sinaasappelsap *****Brandy butter

boter

(poeder)suiker
brandy
Doe al je gedroogde fruit in een grote schaal, en overgiet het met de brandy. Laat het goed geheel intrekken, een paar uur of een hele nacht. 

Meng dan in een andere schaal alle droge ingrediënten; het meel, de kruiden, zout, bakpoeder. Voeg daar de suiker, het vet (in heel kleine stukjes), de amandelen, broodkruim, en de citrus schil bij, en roer het door elkaar. Voeg dan de eieren toe, en op het laatst de cider. Roer goed door, en schep dan al je gedroogde fruit door het mengsel. 

De Christmas Pudding wordt gestoomd, en om de karakteristieke donkere kleur te krijgen, stoom je hem zeker een uur of 5-6. Traditionele ‘pudding’ vormen om in te stomen zijn van aardewerk. Zelf gebruik ik een plastic vorm die een deksel heeft, en wat makkelijker is in gebruik. Deze vormen kun je in een kookwinkel krijgen, maar je kunt ook gewoon een grote kom gebruiken van hittebestendig aardewerk. Zorg dan wel dat je de bovenkant goed afdekt met bijvoorbeeld folie, zodat hij waterdicht is afgesloten, anders wordt je pudding klef en nat.


Zet de puddingschaal in een flinke pan met heet water, zo, dat het water tot een paar centimeter onder de rand van de pudding komt. Breng aan de kook, draai het vuur laag, en laat de pudding met het deksel op de pan minimaal 5 uur stomen. Hoe langer, hoe lekkerder! Vergeet niet af en toe het water bij te vullen als het niveau te laag wordt. Als hij klaar is laat je de pudding afkoelen. Je kunt hem heel lang bewaren, en het beste is minimaal een paar weken te wachten voor je hem opeet, zodat de smaak zich goed kan ontwikkelen. Als je wilt kun je de pudding elke week ‘voeden’, dat wil zeggen, er een paar eetlepels brandy op gieten zodat de pudding dit op kan zuigen. 

Voor het serveren stoom je de pudding weer op dezelfde manier tot hij heet is, ongeveer een half uur tot een uur.

Serveer met brandy butter. Om deze te maken meng je in een keukenmachine of met een mixer zachte boter met eenzelfde hoeveelheid suiker, en per 100g boter ongeveer 4 eetlepels brandy. Laat opstijven in de ijskast.

Wil je er helemaal een mooie show van maken? Verhit wat brandy in een metalen soeplepel, steek deze aan, giet over de pudding, en breng brandend binnen. Oehs en aahs verzekerd!

* Traditioneel worden vooral rozijnen, krenten en sultana’s, en gedroogde pruimen gebuikt. Je kunt deze in gelijke hoeveelheden mengen. Als je wilt kun je ook variëren, bijvoorbeeld door gedroogde bosbessen, cranberries of dadels toe te voegen.

** Traditioneel wordt ‘mixed spice’ gebruikt, ook wel ‘pudding spice’ genoemd. Dit is een kruidenmengsel dat lijkt op onze speculaaskruiden, en meestal bestaat uit kaneel, nootmuskaat en piment (allspice). Net als bij onze speculaaskruiden zijn er veel varianten te krijgen die bijvoorbeeld ook kruidnagel, kardemom, gember, of koriander bevatten. Je bent vrij om de kruiden naar je smaak aan te passen.

*** Het vet dat traditioneel gebruikt wordt is suet. Suet is vet van rund of schaap. Je kunt dat vers vragen aan de slager, en in een goed gesorteerde winkel kun je het ook verpakt, kant en klaar in kleine stukjes. Pas wel op met kant en klare suet as je glutenvrij eet, want er wordt vaak tarwemeel gebruikt in deze producten. Er zijn ook vegetarische varianten op de markt van plantaardig vet, en die zijn in mijn ervaring vaker glutenvrij. Je kunt suet vervangen door een ander soort vet, maar de smaak van je pudding wordt dan wel iets anders. Neem wel een hard vet, zoals palmvet, cocosvet of boter, geen olie.

**** ‘Mixed peel’

***** Veel recepten gebruiken ale, of stout, wat donkere biersoorten zijn. Ook wordt we sherry gebruikt, of sterke drank als rum.

No comments:

Post a Comment

Suggesties, tips of commentaar? Graag!