Wednesday 12 December 2012

Andere burgers (kadootje zelf bijknutselen)


Aan het einde van onze straat zit een restaurant. Buiten is een speeltuintje, en boven de deur een breed, rood uithangbord. Op een bankje op de stoep zit een plastic beeld van een man. Een clown. Hij draagt een geel pak met rood-wit gestreepte armen, en hij heeft rood krullend haar. Boven op de gevel prijken twee grote, gele letters, met drie gebogen poten. In het donker lichten de letters op. Rijden we langs dit restaurant dan beginnen mijn kinderen in koor te brullen. Mama zucht, roept nee, en trapt snel op het gaspedaal. Om dan, ietsje verderop, in het Singaporese hawker centre, drie kinderen met boze gezichten rijst met kip en gebakken groente voor te schotelen. 

Wat is het toch aan dat ene restaurant dat zo’n ongelofelijke aantrekkingskracht heeft op kinderen? Zijn het de kadootjes die je krijgt bij een kindermaal? Zijn het de slappe burgers of gewoon de stiekem erg lekker krokante frietjes? Heel af en toe geeft mama toe. Ze is ook maar een mens. En anders maken we ze gewoon thuis, die burgers! 

Omdat we liever niet zo vaak vlees eten maken we de burgers vandaag van iets anders dan gewoon gehakt. We maken ze van paddenstoelen! Houden je kinderen niet van paddenstoelen? Niet gevreesd, de mijne ook niet. Maar in deze burgers proef je ze helemaal niet. Sterker nog, toen papa thuiskwam, een grote hap nam, en ik vroeg wat hij ervan vond, was ‘lekker’ zijn enige commentaar. ‘Niets bijzonders eraan?’ vroeg ik nog.

‘Nou, heel erg lekker eigenlijk, lekker sappig vlees.’


Vegetarische hamburgers van paddenstoelen
1 ui
1 teen knoflook
600 g paddenstoelen (bijvoorbeeld shi-take, oesterzwam, reuze oesterzwam)
2 eieren
150 g havermout
handje broodkruim
1 eetlepels vlozaad (dit maakt de burger steviger, maar kun je ook weglaten)
3 eetlepels tamari (japanse sojasaus)
1 theelepel mosterdpoeder
oregano
peper zout


Voor de burgers is het het lekkerst om niet alleen champignons, maar een mengsel van verschillende soorten paddenstoelen te gebruiken, die liefst een sterke smaak hebben. Shiitake en oesterzwammen bijvoorbeeld. 




Ik gebruikte daarnaast ook reuzenoesterzwammen, die heel stevig vlees hebben en daarom bijzonder geschikt zijn. Hak de ui en knoflook fijn en verhit wat olie in een grote koekenpan of wok. Hak ook de paddenstoelen heel fijn. Je kunt dit als je wilt doen in een keukenmachine of met de hand en een groot hakmes. Het moet geen puree worden, maar een beetje de textuur van gehakt krijgen. 



Doe de paddenstoelen bij de ui en bak ze een minuut of tien, totdat ze zacht zijn. Doe de sojasaus erbij en de mosterd, en laat nog even bakken zodat er zoveel mogelijk vocht kan verdampen. Laat het mengsel eventjes afkoelen, en voeg dan het ei en de havermout toe, oregano, peper, zout en de mosterd (gewone mosterd mag ook in plaats van poeder, maar je wilt zo min mogelijk vocht in je mengsel) Voeg dan zoveel broodkruim toe, zeker een goede hand vol, tot het mengsel stevig is en je er hamburgerschijven van kunt draaien. Ik voegde ook een eetlepel vlozaad (psyllium husk) toe, wat extra capaciteit heeft om vocht op te nemen. Met teveel vocht is er het risico dat de burgers uit elkaar vallen in de pan.

Bak de hamburgers in een hete koekenpan in een minuut of 10 gaar aan beide kanten, en eet ze zoals jij lekker vindt. Wij aten ze in een broodje met sla, tomaat, augurk en ketchup. Heel veel ketchup!

Als je wilt kun je er friet bij serveren. De mooie doos en het kadootje kun je er als creatieveling natuurlijk best bij knutselen, maar zonder smaken deze burgers kinderen ook heel best. 




Dit stukje verscheen eerder op www.moodkids.nl

8 comments:

  1. Ze zien er idd geweldig uit! Mmm...

    ReplyDelete
  2. wat een goede vervanger!
    enig idee waar ik vlozaad kan kopen hier in nl?
    en ja.. ik kan het dus weer lezen gelukkig!

    ReplyDelete
    Replies
    1. bij een oosterse winkel, of een natuurwinkel. het heet ook wel psyllium husk. ik denk dat je de burger ook prima zonder kan maken, maar omdat ik het altijd in huis heb (voor glutenvrij bakken en als voedingsvezel) had ik het erbij gedaan. het heeft de capaciteit heel veel vocht op te nemen, en maakt de burger daarom extra stevig en sappig.

      Delete
  3. en ik ben blij dat iedereen het weer kan lezen!

    ReplyDelete
  4. zijn dat verse paddestoelen of van die gedroogde die je moet laten weken?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Gewoon verse, alhoewel je er ook best wat gedroogde bij kan doen, voor de smaak

      Delete
  5. klinkt lekker! Heb je ook een glutenvrije variant van de havermout? Ik weet het, haver bevat geen gluten, maar het NCV waarschuwt voor grote kruisbesmettingskans. En als mama van een sinds kort gediagnostiseerd couliakie patientje neem ik liever geen risico's. Marieke

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja, ik gebruik altijd 'glutenvrije' havermout, waarbij ze garanderen dat er geen kruisbesmetting is, en dat gaat bij mij goed. maar als je het niet aandurft kun je gewoon iets anders gebruiken, bij de natuurwinkel zie je vaak rijstevlokken, boekweitvlokken, etc. Of je verkruimeld wat extra glutenvrij brood. Het belangrijkste doel ervan is dat je wat vezels nodig hebt om vocht op te zuigen en stevigheid te geven, en dat hoeft niet perse havermout te zijn.

      Delete

Suggesties, tips of commentaar? Graag!