Ook in de tropen wachtten we op de
Goedheiligman dit jaar. In de bakkende zon stonden we op de pier te zingen en
te springen, zo blij waren we. Toen de Sint en zijn Pieten arriveerden met
zakken vol lekkers, bereikte de opwinding op de kade zijn hoogtepunt, vooral
bij de kinderen die gillend zoekend rondrenden en handen, wangen en zakken
volpropten met lekkers. Tijm en Linde liepen glunderend rond, en ook Jasmijn
liet zich alles goed smaken.
Ik hoopte maar dat deze pepernoten geen melk bevatten,
want uit ervaring wist ik, dat dat bij de meeste, doch niet alle merken
pepernoten het geval was. Gelukkig bleef de buikpijn uit en kon Jasmijn
onbelemmerd genieten.
Want jawel, in Singapore kun je pepernoten
gewoon kopen! En zelfs die zonder melk of boter. Maar ja, mama is er ook nog.
En die mag dan wel melk en boter, maar weer geen gluten. Dus, toen we klaar
waren met bakken in de hete tropenzon sloeg ik thuis aan het werk.
Ik bakte eerder glutenvrije pepernoten, maar
op de een of andere manier werden ze nooit geweldig. Vooral waren ze nooit
Zwarte Piet-proof, dat wil zeggen, je kon er niet mee strooien. Bij de eerste
de beste aanraking vielen ze in kruimels uiteen. Maar nu heb ik het perfecte
recept! Ik leidde het af van een simpel pepernotenrecept dat gebruikt werd op
de school van Tijm. Tenminste, voor zover ik me het recept goed herinnerde. Het
is dus een heel algemeen recept, dat je op de gewone manier kunt maken, of zo
dat de pepernoten geschikt zijn voor kindjes (of volwassenen!) met een allergie.
We maakten onze pepernoten glutenvrij en
koemelkvrij, zodat het hele gezin mee kon strooien en eten. De pepernoten
bevatten ook geen ei, daarvan zouden ze te zacht worden, dus dit recept is voor de meeste voedselallergieën te gebruiken.
En voor wie niet in Nederland woont, de
speculaaskruiden maak je heel makkelijk zelf! Kijk op deze post van vorig jaar
voor een recept.
Simpel
pepernotenrecept
125 g donkerbruine suiker
100 g boter
250 g meel
1 theelepel bakpoeder
2-3 theelepels speculaaskruiden
scheutje melk
Snijd de boter fijn, en kneed alle ingrediënten
snel door elkaar. Voeg zoveel melk toe tot je tot een soepel deeg hebt,
ongeveer 50 ml. Vorm kleine bolletjes en bak ze op 175 graden in ongeveer 12-15
minuten gaar.
Gluten-
en/of koemelkvrije pepernoten
125 g donkerbruine suiker
100 g zuivelvrije margarine*
250 g glutenvrij meel**
1 theelepel bakpoeder
1 theelepel xanthaan
2-3 theelepels speculaaskruiden
1 theelepel xanthaan
2-3 theelepels speculaaskruiden
scheutje water of sojamelk
* Het maakt niet heel veel uit welke soort
vet je gebruikt als je koemelkvrije pepernoten wilt bakken, wel is het
belangrijk dat het ongeveer dezelfde hardheid heeft als boter. Ik gebruikte
bijvoorbeeld palmolie, maar je kunt ook een kant en klare bakmargarine
gebruiken. Gebruik geen olie, dan zullen je pepernoten niet goed opstijven.
** Ik gebruik Dove’s Farm, dit geeft bij mij
altijd het beste resultaat
Deze pepernoten maak je verder op dezelfde
manier als het standaardrecept.
Één keer slechts heb ik gv pepernoten gebakken, mijn huisgenoten vonden ze maar zozo ....
ReplyDeleteRoel zei gisteren dat het de lekkerste waren die hij ooit gegegeten had, en weigerde te geloven dat ze glutenvrij waren! Ik denk echt dat het uitmaakt welk meel je gebruikt trouwens. En welk vet, palmvet maakt ze mooi stevig.
ReplyDelete