In de Portugese supermarkt juichte ik bij het
zien van het prijskaartje bij de glibberige berg inktvissen met blubberogen die
voor me uittorende. Die zouden geweldig smaken op de barbecue. Hebberig trok ik
een nummertje. Nadat de trage verkoopster elke bejaarde van het stadje geholpen
had aan minstens drie soorten vis, die in verschillend formaat stukken moesten
worden gehakt alvorens langdradig gewikt en gewogen te worden, en Tijm en Linde
alle fruit en speelgoed uit de winkel in mijn mandje hadden geladen was ik
eindelijk aan de beurt. Al omkijkend en nee, nee , niet die bal, leg die hoepel
weg, we hebben genoeg aardbeien scanderend, wees ik haastig naar de glimmende
stapel, vijf vingers opstekend en cinco mompelend, hopend dat dat hier vijf
betekende, of anders dat de verkoopster in ieder geval Spaans begreep. Nog geen
minuut later maakte ik me met mijn buit haastig uit de voeten.
Die middag, gebogen over de gootsteen, dacht
ik met weemoed aan de dure, maar helder witte buizen uit de engelse supermarkt.
Schoonmaken van inktvis is een rotklusje. De kop en de ingewanden heb je er
redelijk makkelijk uit. Je trekt aan de kop en het meeste komt mee. Met je
vingers controleer je de lillende binnenkant van de zak of er niets onsmakelijks
is blijven zitten. Ook het harde plastic schild trek je er makkelijk uit. De
tentakels snijd je van de kop, die zijn het lekkerst, maar de kop zelf en de
harde papagaaien bek laat ik liever links liggen. Dan denk je dat je er bent,
maar het ergste moet nog komen. De huid. De gestipte bruine huid moet van het
lijf afgestroopt. En daarmee neemt de inktvis wraak op zijn opeter. Die huid
laat heel lastig los. Soms, net als bij een lastig pelbaar ei, trek je opeens
een mooie strook weg. Maar verder is het veel priegelig peuteren. Tobbend
troostte ik me met de gedachte dat deze vers schoongemaakte exemplaren extra
lekker zouden smaken.
Gevulde Portugese inktvissen
Pers persoon 1 inktvis, schoongemaakt (zie
hierboven), lijf en tentakels
1 kopje gekookte rijst
1 ui
2 tenen knoflook
100 g chouriço (of Spaanse chorizo)
1 theelepel paprikapoeder
Snijd de chouriço, ui en knoflook fijn. Fruit
de ui aan in wat olijfolie, bak de knoflook even mee en bak dan de chouriço
uit. Doe er op het laatst de fijngesneden inktvistentakels bij en bak nog even
door. Haal dan van het vuur en voeg aan het mengsel de rijst en het
paprikapoeder toe en roer goed door. Vul de lijven van de inktvissen met het
mengsel en maak dicht met een cocktailprikker.
Je kunt de gevulde inktvissen op een aantal
manieren klaarmaken. Wij grilden ze op de barbecue, maar dat kan ook in een
goede grilpan. Ze hoeven niet lang, bij lang verhitten wordt inktvis rubberig,
en de binnenkant is immers al gaar. Ook kun je ze stoven in een simpele,
kruidige tomatensaus, ongeveer een half uur in een hete oven.
(Met dank aan Omi voor de foto's)
No comments:
Post a Comment
Suggesties, tips of commentaar? Graag!