Wednesday, 8 May 2013

Pindakaas maken
Mama, roept Tijm, al weken, mama, mogen we pindakaas maken? Al weken roep ik terug, dat we eerst pinda's moeten kopen. Heel veel pinda's. Zonder pinda's maak je geen pindakaas. Maar ik vergeet het steeds. Dan gaat op een zaterdag Tijm samen met papa de boodschappen doen. En hij vergeet het niet. We kunnen aan de slag. Pindakaas maken is heel makkelijk. Wat heb je nodig? Pinda's! De kwalitiet en smaak van je pindakaas hangt af van de smaak en kwaliteit van de pinda's die je gebruikt. Het lekkerste is zelf pellen en roosteren. Hoe meer je ze roostert hoe sterker de smaak wordt. Tijm kocht pinda's die al geroosterd waren. Wel zo makkelijk. 


Behalve pinda's moet je om de pindakaas wat smeuïger te maken een paar eetlepels olie toevoegen. Het maakt niet veel uit welke, zonnebloem of een andere die niet te sterk van smaak is is het beste. Als je niet wilt dat je zelfgemaakte, en dus geheel natuurlijke, pindakaas strakjes gaat scheiden, waardoor er een olielaagje op komt en je hem voor gebruik steeds moet roeren, kun je een eetlepel hard vet toevoegen. Dat zorgt ervoor dat het vet hard genoeg is om in de pasta te blijven zitten. Wij voegden daarom een eetlepel palmvet toe. Als je ongezouten pinda's gebruikt, voeg dan wat zout naar smaak toe.Blenden maar! 

Krunsh, oenk, krak. En toen was het stil. De blender was vastgelopen. We maakten de klus af in de hakmolen, in twee porties. Advies? Gebruik niet de blender, daarvoor is pindakaas te hard, een hakmolen is meer geschikt.Schep de pindakaas in een pot, maak een mooi label en voilà:Smullen maar!De zelfgemaakte pindakaas is bijna op. 
Mama, roept Tijm. Mogen we Marmite maken?

6 comments:

 1. Wat doe jij toch altijd leuke dingen met de kinderen!
  Je moeder

  ReplyDelete
 2. Ik ga het met Ben en Iliana proberen! Leuk!
  Emma xx

  ReplyDelete
 3. Ik heb het vandaag ook geprobeerd, maar in de hakmolen wordt het geen smeuige massa. Daarna in het kleine blendertje dat bij de keukenmachine zit verder gemalen en het is nu wel iets beter maar zeker niet alles is smeuig, pindakaas met nootjes heb ik dus nu, ook lekker.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ja, het is even experimenteren met welk apparaat het beste is, je kunt ze niet 1 op 1 vergelijken. Ik heb een keer mensen het op tv zien doen in een blender, vandaar dat ik het eerst daar in deed. Misschien zijn er blenders die wel zoiets aankunnen...
   En wat je zegt, met stukjes noot is ook lekker!

   Delete
 4. Heimwee-eten, leuk. Ben benieuwd wat ik zou gaan maken.
  Ik ben niet zo vd nutella, mar bij ons in de winkel (Natuurwinkel) hebben we amandel/hazelnotenpasta en dat is heel erg lekker met gesmolten chocolade! Misschien ook leuk bij de pindakaas, soort snicker-idee. Gr, Gerry

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ja, heimwee eten, terwijl je hier gewoon Calve kutn kopen bij een expat winkel ;)
   En wat een leuk idee, nutella daar zijn de kinderen erg van, dat is wel wat voor de volgende regenachtige middag (alhoewel de regentijd voorbij lijkt, pff, wat is het heet!)

   Delete

Suggesties, tips of commentaar? Graag!