Wednesday 2 November 2011

Geen afhaal


Soms moet ik, vanuit het niets, opeens aan iets denken van jaren geleden. Aan de afhaalchinees waar we met mijn studentenhuis op zondag smakeloze blubber haalden, die we met veel smaak en bier verorberden. Aan de workshop chinees koken op mijn werk, een teambuilding event, waar een collega jubelde dat hij nu eindelijk had geleerd hoe hij met hulp van vetsin thuis gerechten echt chinees kon laten smaken. En dat ik toen, hoofdschuddend, juist dat ene ingrediënt wegliet, en arrogant en superieur glimlachte. Aan die keer dat een vriendin van Chinese afkomst me meenam naar haar favoriete restaurant, waar na een voor mij onverstaanbare dialoog met de ober een serie heerlijke gerechten op tafel kwam. Aan de crispy duck in Gerrard Street in Londen. En aan die ene vriendin in Frankrijk, die een overheerlijke Foe yong hai voor me kookte met een saus van tomatenketchup, azijn en een schep suiker.

Afhalen doen we niet vaak meer, ik heb er het geduld niet voor, omdat in de tijd dat we op pad zijn gegaan, besteld en gewacht hebben en eindelijk weer terug zijn, ik al lang zelf iets in elkaar geflanst heb. Zoals deze Foe yong hai. De saus is ondertussen wat geëvolueerd, van ketchup naar bliktomaat en iets meer gekruid, maar simpel is hij nog steeds. Je kunt de omelet vullen met wat je maar in huis hebt, wokgroenten en champignons liggen voor de hand, maar als je wat andere restjes uit je groentenla op wilt maken kan dat ook. Voor de authentieke smaak van afhaalchinees hoef je alleen maar een snuf vetsin toe te voegen aan je saus.


Foe yong hai (gevulde omelet met zoetzure saus)

2 eieren per persoon

Voor de vulling:
gemengde fijngesneden groente en champignons (bijvoorbeeld wortel, taugé, prei, paprika, chinese kool, boontjes)

Voor de saus:
1 kleine ui
1 teentje knoflook
1 cm geraspte gember
1 kleine rode peper
1 blik gepelde tomaten
1 à 2 eetlepels azijn
1 à 2 eetlepels suiker
1 eetlepel sojasaus

Snijd de ui en knoflook fijn en fruit ze in wat olie. Voeg de fijngesneden chilipeper en geraspte gember toe en bak even mee. Voeg dan de fijngeprakte tomaten, azijn, suiker en sojasaus toe. Proef de saus en balanceer de smaak met de azijn en suiker tot je een mooie zoetzure smaak hebt.
Kluts de eieren romig met wat peper en zout en bak voor iedere eter een omelet. Wok de groente en champignons in een paar minuten gaar met een scheutje sojasaus en wat peper en zout. Het hoeft niet sterk te smaken, de saus zal de smaak leveren. Leg dan op elk bord een omelet, vul hem met de groente en saus en vouw hem dubbel. Giet bovenop nog wat saus en serveer met rijst.

5 comments:

  1. Heb net een programma op de BBC gezien over hoe lekker eendeneieren zijn. Ga dus morgen meteen daarmee zo'n foe yong hai maken. Wat een leuk verhaal weer over Halloween. Met al die heksjes en de stoere tovenaar!
    Eveline

    ReplyDelete
  2. Misschien iets om uit te proberen. Ik geniet alleen al van je verhaal. Laat staan van de foto. Maar vandaag is het hier patatdag.

    ReplyDelete
  3. Patat is ook lekker! Vooral die Nederlandse dan, de Engelse chips vind ik niets, friet hoort krokant en geen slappe hap. En dan speciaal graag, met curry, jammie.

    ReplyDelete
  4. dit was lekker gisterenavond! ik heb de kinderen er geen plezier meegedaan, maar mijn anti-groentenman vond het wél lekker. tja, je kunt ook niet altijd iedereen te vriend houden...
    xxmarien

    ReplyDelete

Suggesties, tips of commentaar? Graag!