Monday, 6 June 2011

E410


Het is heerlijk warm weer. En de kinderen zijn dol op ijsjes. Het liefst eten ze ze de hele dag, een slot op de vriezer is geen overbodige luxe. Gelukkig maken we waterrijsjes zelf. Want als mama ergens heel erg veel verstand van heeft dan is het van ijsjes. Daar heeft ze immers jarenlang haar brood mee verdiend. Ze draait er haar hand niet voor om. En: Mama heeft een trucje. Kent u ze, die zelfgemaakte ijsjes waar je alle fruit zo uitzuigt? Zodat je met een smakeloze klomp doorzichtig ijs achterblijft. Bij de ijsjes die je koopt heb je dat nooit. Ja, denkt u, ze stoppen ze vast vol met allemaal nare E-nummers. Dat klopt. E410 bijvoorbeeld. Maar nu is het tijd uw E-nummer vooroordelen opzij te zetten. Het ene E-nummer is namelijk het andere niet. Sommige zijn inderdaad nare chemische goedjes, die je je kinderen liever niet voorschotelt. Maar anderen zijn volstrekt onschuldige en natuurlijke ingrediënten. Neem nou bijvoorbeeld E330. Dat kent u misschien beter als citroenzuur. Of E100, dat heeft u vast ook wel in de kruidenla, kurkuma, oftewel geelwortel. En deze kent u ook wel: E300, beter bekend als vitamine E.

En zo is ook E410 een heel nuttig stofje: johannesbroodpitmeel. Een verdikkingsmiddel, gemalen van de kiemende zaden van, jawel, de johannesbroodboom. Puur natuur, je koopt het bij de natuurwinkel. Het wordt vaak aan baby’s gegeven die last hebben van reflux, om de melk in te dikken. Dat kunnen we dus ook de oudere kinderen zo geven. Het wordt heel veel gebruikt in de voedingmiddelen industrie, als bindmiddel. En het zal ervoor zorgen dat je het fruit niet uit de ijsjes zuigt. Het vergt wat oefening in het gebruik, want het lost niet makkelijk op, en klontert graag. Maar mama heeft nog een trucje. Neem een theelepel johannesbroodpitmeel en meng die goed door ongeveer 5 eetlepels suiker. Voeg dan klein kopje heet water toe en roer goed tot een dikkige siroop ontstaat. Voeg deze toe aan je ijsmix en klaar is kees. Voor de waterijsjes kun je alles gebruiken wat je lekker vindt. Vruchtensappen, gepureerd vers fruit, of gewoon limonadesiroop. Denk er wel aan dat koude dingen altijd wat minder sterk smaken dan dingen op kamertemperatuur, maak de ijsmix dus iets sterker en zoeter dan als je hem zou drinken.

Sinaasappellollies

1 liter sinaasappelsap
sap van 1 citroen
5 eetlepels suiker
1 kopje kokend water
1 theelepel johannesbroodpitmeel
ijsvormpjes

Meng zoals hierboven beschreven het johannesbroodpitmeel met de suiker en het water toe een siroop. Voeg het sinaasappel en citroensap toe, giet in de vormpjes en laat opstijven in de vriezer.

12 comments:

 1. karientje briljant. mijn dank is weer groot. leuk projectje voor in de vakantie (die wij momenteel hebben...) xxmarien ps zal laten weten of ze gelukt zijn!

  ReplyDelete
 2. Hé, dit vind ik geweldig. Ik snapte al nooit waarom de ijsjes nooit echt goed werden. Weet jij ook waarom ze vaak een eiwit aan sorbetijs toevoegen? Gr. Gerry

  ReplyDelete
 3. ha eindelijk wat insider tips! 't is dat ik nog geen ijskast heb, en dat ik nog maar niet ga proberen johannesbroodpitmeel in het spaans uit te leggen... maar binnenkort toch proberen! X Roos

  ReplyDelete
 4. Gerry, dat is omdat een sorbet vaak een nogal grove en korrelige structuur heeft. Als je eiwit toevoegt dan wordt het wat zachter en romiger van structuur, omdat je dan de lucht beter kunt insluiten. Een beetje vervelend alleen voor mensen die niet tegen melkeiwit kunnen...

  ReplyDelete
 5. Beetje dom misschien, maar melkeiwit (caseïne?) is toch heel iets anders dan ei-eiwit? Gr. Gerry

  ReplyDelete
 6. O, bedoelde je ei-eiwit. Wat namelijk meestal in sorbet gaat, in ieder geval de industriële die ik ken, is melkeiwit. Maar op zich zijn ze chemisch wel een beetje vergelijkbaar. Als je ei-eiwit erin doet dan heeft dat een vergelijkbaar effect. Denk maar aan het opkloppen van eiwitten en het opkloppen van slagroom, dat lijkt ook op elkaar. Beiden geven een luchtig en romig mengsel.

  ReplyDelete
 7. Wat een goede tip! Ik gaf het aan mijn hongerige (vr)eetzak baby s'avond door de pap, 14 jaren geleden. Het 'vult' ook beter. Overigens is het ook te koop bij de drogist van Nutrilon (meen ik) om door de melkpoeder te mengen.
  Oh, en heel blij om te lezen dat er nog iemand is die niet gelijk op zijn achterste benen staat bij een 'E nummer'.

  ReplyDelete
 8. ijsjes staan in de ijskast...!! flor, tijn en ik hebben een aardbeien-frambozen variant gemaakt. alleen volgens mij 1 foutje in het recept. moet 1 EETlepelvjohannesbroodpitmeel niet 1 THEElepel zijn?
  vies spul overigens dat joh.broodpitmeel. begrijp nu dat dat gebruikt wordt om de voeding 'zwaarder' te maken.
  maar goed, morgen worden de ijsjes opgegeten, dus dan volgt ons uiteindelijke oordeel!
  xxm

  ReplyDelete
 9. oeps, marien, thank, aangepast!

  ReplyDelete
 10. JAAAAA GELUKT!! HEERLIJKE IJSJES ZONDER UITGESLURPT FRUIT!!
  marien

  ReplyDelete
 11. Cool! Ik bel je snel, hoe was het op IdR?

  ReplyDelete
 12. Goede tip! ga ik zeker eens proberen.

  ReplyDelete

Suggesties, tips of commentaar? Graag!