Wednesday 4 May 2011

Moet op


Soms heb je een heleboel groente die tegelijk op moet. Vooral met een moestuin, alles is opeens tegelijk rijp, en moet opgegeten, voor het óverrijp is. Of als je op vakantie gaat, net op de markt een zak vol mini aubergines hebt gekocht maar tegelijkertijd de spinazie in de tuin zo hoog staat dat hij toch echt voor je weg gaat afgeknipt moet worden. Dan zit er nog maar een ding op: inmaken. En als je dan ook toevallig een knolletje verse geelwortel op de kop hebt getikt ligt de oplossing voor de hand: je maakt aubergine pickle. Pickle is heerlijk, en hij siert snel een saaie doordeweekse maaltijd op. Gewoon zo, uit de pot, of aangemaakt tot een saus met een paar eetlepels yoghurt. Bij een salade, kaas, vis of vlees. Of als bijgerecht bij een curry. Een pickle is zo gemaakt. Het meeste werk is het snijden.


Aubergine pickle

Paar flinke handen aubergines
3 eetlepels zout
2 knoflook, gehakt
2 cm gember, geraspt
3 cm geelwortel (kurkuma), geraspt of 1 el poeder
1 el mosterdzaad
1 el komijnzaad
1 el fenegriekzaad
1tl chilivlokken
1 el sumac (kun je ook weglaten)
3 el suiker
sap van 2 citroenen

Snijdt de aubergine in kleine blokjes van maximaal een cm. Bestrooi ze rijkelijk met zout, minstens 3 eetlepels, en laat ze een paar uur trekken. Knijp dan het overtollige vocht met het zout uit de aubergines. Bak in een paar eetlepels olie de kruiden een paar minuten aan. Voeg dan de aubergine toe en bak het geheel een minuut of 10. Voeg dan ongeveer 3 eetlepels suiker toe en het sap van 2 citroenen. Roer goed door, proef, en voeg eventueel nog wat suiker of citroensap toe tot de smaak goed is. Kook het geheel nog enkele minuten door tot de aubergine zacht is. Doe de pickle in een steriele pot (direct uit een hete afwasmachine, of anders gekookt in water). Laat hem op een koele plek een week of wat staan voor je hem opeet.

2 comments:

  1. Ziet er echt heel smakelijk (en ook decoratief uit).
    Groetjes,
    NZ

    ReplyDelete

Suggesties, tips of commentaar? Graag!