Friday 21 January 2011

Mild, zoet en zacht


Baby’s zijn zacht, en lief en zoet. En roze. Graag begraaf ik mijn neus in hun zachte nekje om de heerlijke babygeur op te snuiven. Je zou ze haast opeten. De kleine Jasmijn, tien dagen oud, ruikt naar babyolie, naar melk, zo donzig en zoet en pasgeboren. Zelfs haar luiers zijn niet onaangenaam te noemen met hun karnemelkgeur, zeker vergeleken met wat grote zus produceert.

Helaas is er één nadeel. Baby’s, althans mijn baby’s, hebben gevoelige darmpjes. Babydarmpjes kunnen niet tegen pittig gekruid. De herinnering aan doorwaakte nachten na per ongeluk gegeten curry’s staat me nog levendig voor ogen. De verkrampte lijfjes met pijnlijke blik. Dus nu ik weer rauwe vis, lever en rauwmelkse kaas mag eten, moet ik op een ander dieet. Borstvoedingsvriendelijk. Door schade en schande weet ik nu bij het derde kind wat ik moet vermijden. Chilipeper met name. Knoflook en ui met mate, altijd goed doorbakken. Bruine bonen. Alle koolsoorten. In de komende maanden zal ik ze langzaam, een voor een, weer invoeren. En juist die chili, mijn favoriet, zal waarschijnlijk het langst onaangeroerd in de kast moeten blijven. Baby’s. Je moet er wat voor over hebben.

Gelukkig zijn er veel meer kruiden in de kast. Zachte, zoete en milde. Beperkingen maken creatief. De minder gebruikte kruiden krijgen een kans. Neem nou venkel, karwij, anijs en komijn. Al deze zaden, familie van elkaar, hebben een positieve werking op zowel de melkproductie als de darmen. Ideaal voor een borstvoedingvriendelijk dieet. En heel erg smakelijk, dus niemand zal klagen. Denk aan venkelthee tegen krampjes, kopjes anijsmelk voor het slapen. Niet te vergeten de traditionele beschuit met muisjes. Maar je kunt er ook heerlijk mee koken.

Venkel in vermout
3 à 4 venkelknollen
Kopje vermout (bijvoorbeeld witte martini)
Olijfolie
Eventueel twee teentjes knoflook
Maak de venkel schoon en snijd hem in parten. Leg ze in een ovenschaal en strooi er een paar eetlepels olijfolie overheen. Schenk de vermout eroverheen, en als je het gebruikt de knoflook, in geplette teentjes. Sluit de schaal af met een deksel, wat vetvrij papier of folie en bak 20 a 30 minuten op 180 graden totdat de venkel gaar is.

Snijbonen met karwij
Eventueel 1 ui en 1 teen knoflook
400 g snijbonen, in stukjes
1 blik gepelde tomaten
1 flinke eetlepel karwijzaad
Fruit, als je ze gebruikt, de ui en knoflook aan en voeg het karwijzaad toe. Voeg dan de snijbonen en de tomaat toe en laat met een deksel op de pan sudderen totdat de bonen beetgaar zijn. Als het te droog wordt voeg je wat water toe.

6 comments:

  1. Herinneringen aan lang geleden komen terug....

    ReplyDelete
  2. ooohh, ja! Baby's ruiken heerlijk! Ik kan me de geur van mijn kindjes vlak na de geboorte zelfs nog voor de geest halen.
    En krampjes, daar heb ik bij de 3-de baby een oplossing voor gevonden : Colikind van VSM. Homeopathische druppeltjes tegen krampjes. Works like a charm.
    Geniet ervan!
    veel liefs
    MV

    ReplyDelete
  3. Gefeliciteerd met Jasmijn. Babygeur.. heerlijk! Ik wens jou heel veel geluk. En ja, je moet wat over hebben.. maar borstvoeding is het beste, he?
    Liefs,
    Gabriella

    ReplyDelete
  4. Van harte met Jasmijn!

    Ik geloof dat venkelthee ook al niet meer mag trouwens... Het voedingscentrum heeft er iets over geschreven: http://www.voedingscentrum.nl/nl/acties-achtergronden/borstvoeding-verdient-tijd/veelgestelde-vragen-over-borstvoeding.aspx

    "Venkel en anijs bevatten stoffen die mogelijk schadelijk zijn. Daarom wordt aangeraden matig te zijn met anijsdrankjes en venkelthee."

    Ik denk dat je nu alleen nog maar water kan drinken. :)

    ReplyDelete
  5. Thanks marsepein. Ik heb de link eens nagelezen (lurkend aan mijn kopje venkelthee). En ach. Het is volgens mij ook niet duidelijk aangetoond dat het slecht zou zijn. Dus af en toe wat venkelthee blijf ik lekker drinken.
    Dat water gaat anders ook maar vervelen...

    ReplyDelete
  6. Mijn jongste reageerde vooral heel heftig op koemelk. Zelfs het kleinste drupje gaf bij hem al darmkrampjes.

    Groetjes, Monica

    ReplyDelete

Suggesties, tips of commentaar? Graag!